Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osmanović – Vanhe: Zadržati stabilnost u zemlji u izbornoj godini

BiH

osmanovic

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa političkim savjetnikom Ministarstva odbrane Belgije za Zapadni Balkan Jorisom Vanheom (Joris Vanhee) o aktivnostima Ministarstva civilnih poslova BiH u svjetlu aktuelne situacije u državi.

U razgovoru je konstatirano da treba uložiti maksimalan napor kako se aktivnosti u izbornoj godini, posebno u smislu pregovora o izmjenama Izbornog zakona, ne bi negativno odrazile na funkcioniranje institucija.

„U ovom periodu svi politički akteri treba da se uzdrže od tema koje unose nepovjerenje među građane“, rekao je ministar Osmanović.

Osmanović i Vanhe posebno su razgovarali o pitanju migranata koji na svojoj ruti prema državama Evropske unije prolaze kroz Bosnu i Hercegovinu. Ministar Osmanović izrazio je bojazan da Bosna i Hercegovina nema resurse za dugoročno zbrinjavanje velikog broja migranata.

Također je apelirao da institucije u BiH poštuju ustavne nadležnosti kako ne bi dolazilo do neželjenih situacija kakva je bila prilikom izmještanja migranata u Salakovac.