sud bih

Osmanu Mehmedagiću ukinut pritvor i određene mjere zabrane

osman mehmedagic

Određena mu je zabrana napuštanja boravišta, odnosno kućni pritvor

Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev Državnog tužilaštva za određivanje pritvora Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) osumnjičenom za zloupotrebu položaja, krivotvorenje službene isprave i pranje novca te su mu određene mjere zabrane.

Mehmedagiću je Sud BiH odredio mjere zabrane sastajanja sa određenim osobama, zabranjuje mu se međudobno kontaktiranje sa osumnjičenima Denisom Prcićem, Melisom Belkić-Mujkanović, Emirom Mujkanovićem, te kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine u ovom krivičnom predmetu, piše BIRN BiH.

Također, zabranjeno mu je približavanje osumnjičenim licima na udaljenosti od 50 metara te svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom osim sa braniocima.

„Osumnjičeni Osman Mehmedagić u cilju redovnog obavljanja funkcije na kojoj se nalazi, izuzetno može komunicirati sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine i drugim osobama na udaljenosti i manjoj od 50 metara, ali mu se zabranjuje da sa tim osobama razgovara o ovom predmetu. O svakom takvom kontaktu dužan je prethodno obavijestiti postupajućeg tužioca“, stoji u saopćenju Suda BiH.

Prema saopćenju, izrečena mjera zabrane će trajati dok za njom postoji potreba, a opravdanost ove mjere će se kontrolisati svaka dva mjeseca. Osumnjičeni se posebno upozorava da mu se može odrediti pritvor ukoliko ne budu postupao u skladu sa mjerom izrečenom ovim rješenjem.

Na jutrošnjem ročištu, Tužilaštvo BiH tražilo je da se pritvor Mehmedagiću odredi dok se ne provede istraga i podigne optužnica.

Tužilac Oleg Čavka rekao je da će u narednih mjesec dana u svojstvu svjedoka saslušati sve studente Američkog univerziteta iz perioda 2008.–2009. godine, kada je i Mehmedagić studirao, te rektora i dekana ovog univerziteta.

“Vještačit ćemo izuzeti materijal i podići optužnicu u narednih mjesec dana”, najavio je Čavka na ročištu.

Jučer je Sud BiH ukinuo mjere pritvora za Prcića, direktora Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, osumnjičenog za pomoć počiniocu nakon učinjenog krivičnog djela i zloupotrebu položaja.

Određena mu je zabrana napuštanja boravišta, odnosno kućni pritvor.