BiH

Općina Stari Grad

Osnovcima osigurano besplatno petodnevno zimovanje na Igmanu

16/01/2019

Ovo je treća godina kako Općina Stari Grad svojim osnovcima pruža mogućnost da dio zimskog raspusta provedu na planini

Više od 60 učenika osnovnih škola iz Starog Grada i ove zime je besplatno zimovalo na Igmanu.

U petodnevni boravak na toj planini imali su uključen prevoz, smještaj, hranu, ali i školu skijanja sa profesionalnim instruktorima, te ljekarski nadzor i osiguranje.

Ovo je treća godina kako Općina Stari Grad svojim osnovcima pruža mogućnost da dio zimskog raspusta provedu na planini, a u projekat su uključeni učenici petih razreda, u dogovoru sa roditeljima i školama koje pohađaju.

Zimovanje za osnovce, pored škole skijanja, podrazumijeva i druge sadržaje kojima je ispunjen njihov boravak na planini: tematske večeri, društvene igre, šetnje, karaoke, filmske večeri, a program priprema općinska Služba za obrazovanje, kulturu i sport.

Mališani ne kriju oduševljenje zbog mogućnosti koja im se pružila za druženje, zabavu i igru. “Super mi je ovdje sa mojim drugarima iz škole, a upoznala sam i nove prijatelje na Igmanu. Mnogo mi se dopada spuštanje niz stazu, a skijanje sam brzo i jako dobro savladala,” kazala je Hana Biber iz OŠ „Edhem Mulabdić . Isto je ispričao i Jusuf Tahić, iz OŠ „Saburina“: „Zaista mi je lijepo ovdje, naučio sam skijati, što je ispunilo moja očekivanja. Na početku me bilo malo strah, najviše da neću znači kočiti i da ću stalno padati, međutim brzo sam se oslobodio i sve je poslije bilo super. Ovo je prvi put da sam negdje na zimovanju bez mojih roditelja, i super mi je. Navečer imamo program, igramo igrice, gledamo filmove i družimo se“.

Njegov školski prijatelj Nermin Ekmečić na Igmanu je prvi put stao na skije, a danas je već dobio diplomu kao uspješan polaznik škole skijanja: „Nikad prije nisam imao priliku skijati, a ovdje sam za dva dana naučio. Stvarno nam je lijepo, po danu skijamo, a navečer gledamo filmove, igramo razne društvene igre, slušamo muziku i družimo se sa našim prijateljima,“ kazao je Nermin.

Osnovce na Igmanu danas je posjetio općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić koji je tom prilikom polaznicima škole skijanja uručio diplome i družio se sa njima. Posjetu Igmanu iskoristio je i da pozove nadležne da se više angažuju i osiguraju bolje uslove skijašima, ali i ostalim posjetiocima planina.

– Općina Stari Grad evo treću godinu zaredom organizuje zimovanje za svoje osnovce. Posebno nam je drago što smo omogućili našim osnovcima da izađu na čist zrak u ovo doba godine kada je u Sarajevu znatno prisutan smog i zagađenje. I u narednim godinama imamo namjeru nastaviti ovaj projekat, ali potrebna nam je podrška i drugih institucija jer ovdje primjećujem da su moguća značajna poboljšanja – kazao je Hadžibajrić.

– Ovom prilikom apelujem i na nadležnu ustanovu „ZOI 84“ da malo bolje pripreme staze na ovom dijelu jer naša djeca to zaslužuju – dodao je Hadžibajrić.

Općina Stari Grad za učenike s te općine organizuje školu skijanja već 18 godina, a posljednje tri godine projekat je proširen i na besplatno zimovanje. Procjenjuje se da je zahvaljujući ovom projektu do sada naučilo skijati oko 4.000 učenika iz Starog Grada, saopćeno je iz te općine.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.