Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Osobe s invaliditetom imaju želju da pokažu društvu da su jednako važne

FNA_153982 (1)

Događaj je organiziran u okviru kampanje “Invaliditet me ne određuje” projekta “EMPOWER”- Osnaživanje organizacija civilnog društva u socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom koji provodi Caritas BiH s partnerima, a finansira Evropska unija

Osobe s invaliditetom su još uvijek na margini našeg društva i ne gledaju se kao osobe koje su ravnopravne, istakla je u petak u Mostaru predsjednica Koalicije organizacija osoba s invaliditetom u HNK Lejla Lelić.

Dodala je kako je povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba s invaliditetom u Centru “Los Rosales” u Mostaru upriličen okrugli stol pod nazivom “Uključivanje osoba s invaliditetom u društvene tokove života” te druženje korisnika svih organizacija osoba s invaliditetom u okviru radionica.

– Problema je jako mnogo i trebalo bi nam jako puno vremena da razgovaramo samo o problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom, ali evo jedan dan možemo izdvojiti za nešto što je njima važno. Jedna od poruka današnjeg dana je ‘Mogu, hoću, znam’ koja govori puno o tome da osobe s invaliditetom još uvijek imaju i želju i volju da pokažu svom društvu i svojoj lokalnoj zajednici da su jednako važne danas – kazala je Lelić.

Događaj je organiziran u okviru kampanje “Invaliditet me ne određuje” projekta “EMPOWER”- Osnaživanje organizacija civilnog društva u socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom koji provodi Caritas BiH s partnerima, a finansira Evropska unija.

– Cilj kampanje jeste da pokažemo da osobe s invaliditetom imaju puno više mogućnosti i sposobnosti nego što javnost misli i vidi, da ih upoznamo s tim i da na neki način motiviramo ljude da im daju podršku i priliku da razviju svoje potencijale te pokažu što sve mogu – naglasila je predstavnica projekta “EMPOWER” Matea Kegelj.

Dodala je kako će projekt trajati tri godine a provodit će se na području Bihaća, Tuzle, Travnika, Mostara, Trebinja, Banjaluke i Sarajeva.