Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podignuta optužnica

Emir i Sead uzeli 300.000 eura za maske koje ne posjeduju niti ih mogu proizvesti

maska unsplash (1)

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Emira Begovića (1991.), i Seada Žile (1963.), te pravnog lica „Global Promet“ d.o.o. Gračanica, čiji je direktor i odgovorno lice optuženi Emir Begović, kao i pravnog lica „Windsor Group“ d.o.o. Zavidovići, čiji je direktor i odgovorno lice optuženi Sead Žilo.

Optuženi se terete da su od 8. do 18. marta 2020. godine, u vrijeme trajanja pandemije virusa korona, Begović i Žilo, po prethodnom dogovoru, a radi pribavljanja protupravne imovinske koristi pravnim licima koja zastupaju, doveli i održavali u zabludi direktora pravnog lica „Labena“ d.o.o. Ljubljana pri sklapanju i realizaciji kupoprodajnih ugovora o isporuci troslojnih medicinskih/hirurških maski, ukupne količine 3.850.000 komada, te na taj način pribavili imovinsku korist u iznosu od 300.000 eura, a na štetu pravnog lica „Labena“ d.o.o. Republika Slovenija.

Optuženi Begović i Žilo se terete da su počinili krivično djelo pranje novca i krivično djelo prevara u privrednom poslovanju, te pravno lice „Global Promet“ d.o.o. Miričina bb, Gračanica i pravno lice „Windsor Group“ d.o.o. Zavidovići, za ista krivična djela.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 14 svjedoka, među kojima i stranih državljana, pozivanjem stručnih vještaka te prilaganjem veće količine dokaznog materijala.

U ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama Slovenije.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.