Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amor Mašović

Ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice

tomasica anadolija

Istakao je da na osnovu njegovog dugogodišnjeg iskustva u traženju nestalih, na području ove općine se može očekivati desetine masovnih grobnica, te da će jedna od tih grobnica biti sekundarna u odnosu na primarnu “Tomašicu”

Kolona s tabutima 16 žrtava ubijenih tokom proteklog rata na području Prijedora krenula je jutros iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu prema Kozarcu gdje će 20. jula, na platou memorijalnog centra Kamičani, biti klanjana kolektivna dženaza, a potom obavljen i ukop njihovih posmrtnih ostataka.

Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice (primarne i sekundarne) na području deset općina i tri države – BiH, Hrvatske i Srbije. Bivši direktor i član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Amor Mašović ističe da će zasigurno proći još dugi niz godina dok se sve žrtve zločina s ovog područja ne pronađu, ako je to uopšte moguće.

– Vjerovatno će proći još dugi niz godina, ako je uopšte moguće pronaći sve posmrtne ostatke žrtava. Mnoga tijela su odnijele bosanskohercegovačke rijeke, neke žrtve su spaljene ispred svojih kuća ili u kućama, a jedan broj je tako dobro skriven da ne postoje više ni živi svjedoci koji bi nas mogli uputiti na te lokacije. Bojim se da će proći još mnogo godina prije nego što pronađemo ostatke više od 500 ljudi s područja Općine Prijedor – rekao je Mašović.

Istakao je da na osnovu njegovog dugogodišnjeg iskustva u traženju nestalih, na području ove općine se može očekivati desetine masovnih grobnica, te da će jedna od tih grobnica biti sekundarna u odnosu na primarnu “Tomašicu”.

– Izvjesno je da je u rudniku Tomašica u jednom trenutku bilo oko 1.200 žrtava, koje su potom izmještene na više sekundarnih lokacija, koje do ovog trenutka nisu otkrivene. Za Prijedor su karakteristične i jame, kao i logori gdje su žrtve odvođene na egzekucije. Karakterističan je i po velikim grobnicama sa po nekoliko stotina žrtava – rekao je Mašović.

Jasminka Dervić čiji je brat jedna od žrtava ubijenih na Korićanskim stijenama, naglašava da je porodicama žrtava lakše nakon što su ostaci njihovih najmilijih pronađeni, te da porodice tada pronađu smiraj.