Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

igor radojičić

Ostaje vanredna situacija u šest mjesnih zajednica u Banjaluci

radojicic

On je podsjetio da, iz preventivnih razloga, na području Banjaluke danas nema nastave i da su zatvoreni i vrtići

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da ostaje na snazi vanredna situacija u šest banjalučkih mjesnih zajednica zbog najavljenih padavina i rasta vodostaja rijeka, te potvrdio da su prijave štete na domaćinstvima evidentirane u čak 21 mjesnoj zajednici.

Radojičić je naveo da je riječ o mjesnim zajednicama koje se nalaze na vodotocima Vrbanje i od ušća Vrbanje u Vrbas nizvodno – Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo Jedan, Zalužani i Priječani.

On je, novinarima u Banjaluci poslije sjednice Štaba za vanredne situacije, rekao da je na području cijelog grada uredno vodosnabdijevanje, na nekoliko mjesta ima problema sa kanalizacijom zbog kiše, ali da je u toku njihovo otklanjanje.

“Snabdijevanje električnom energijom je uredno, osim na dvije lokacije. U Kozarskoj ulici je jedan dio potrošača bez napajanja, jer je trafostanica bila ugrožena padavinskim vodama, a jutros se pojavilo klizište u Ramićima zbog čega je prekinut saobraćaj i snabdijevanja strujom”, rekao je Radojičić.

Radojičić je rekao da je prethodnih dana palo više od 100 litara kiše po metru kvadratnom, te da je riječ o padavinama velikog obima i da su one nesumnjivo morale izazvati i porast bujičnih i većih vodotokova.

Prema njegovim riječima, na hidroakumulaciji Bočac, sa kojima je Štab za vanredne situacije neprestano u kontaktu, vodostaj i protok je visok, tako da se može očekivati da će inetenzitet isticanja iz same hidroelektrane nizvodno, takođe, biti visok.

“To ne znači da će na cijelom toku Vrbasa kroz Banjaluku ili nizvodno od nje biti povećan vodotok zato što su pritoke u padu, ali, što se samog Vrbasa tiče, na izlazu iz Bočca je moguće očekivati da još raste zbog velikog priliva u samu Hidroelektranu”, rekao je Radojičić.

On kaže da je u prethodna dva dana ostvarena potpuna komunikacija sa Hidroelektranom “Bočac”, da je prije velikih padavina hidroakumulacija spuštana na tehnički minimum, kako bi mogla maksimalno da prihvati nove količine vode.

“U toku jučerašnjeg dana i noći držao se onaj tok vode nizvodno koji je omoigućio i da Hidroelektrana funkcioniše, odnosno da se maksimum ne podigne iznad kritične tačke, a i da nizvodno ne bude kritičnog ili katastrofalnog ugrožavanja, tako da je vršeno kontrolisano ispuštanje vode u dogovoru sa predstavnicima Hidroelektrane `Bočac`”, naveo je Radojičić.

On je dodao da je Štab utvrdio nove zadatke, te da su inspekcije, Komunalna policija, Civilna zaštita i druge službe dobile konkretne zadatke, a biće formirana i komisija za procjenu štete.

On je podsjetio da, iz preventivnih razloga, na području Banjaluke danas nema nastave i da su zatvoreni i vrtići.

Prema njegovim riječima, za danas je predviđena još jedna sjednica Štaba radi procjene situacije.

Govoreći o nasipu u naselju Česma, Radojičić je naveo da su na nekoliko mjesta postavljene vreće sa pijeskom, angažovani kamioni, te da je objekat izdržao.

On je zahvalio pripadnicima Civilne zaštite, pojedinim udruženjima građana, spasilačkim timovima i drugim građanima koji su bili angažovani i noćas i prethodnih dana i doporinijeli da se rizici i šteta minimizuju.