Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komunike PIC-a

Oštre poruke zvaničnicima RS-a: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje!

Pojačan inspekcijski nadzor: Inspektori napisali 636 novčanih kazni
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Ambasadori u BiH napravili zaključke nakon dvodnevnog zasjedanja PIC-a u Sarajevu. Traže i da se povuku zakoni kojima se u RS-u udara na NGO sektor i medije

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC), u kojem sjede ambasadori ključnih ambasada u BiH, nakon dvodnevne sjednice održane u prostorijama Ureda visokog predstavnika (OHR) objavio je komunike u kojem podcrtavaju da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, navodi se, podsjeća sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju sa Dejtonskim sporazumom, svim njegovim aneksima i odlukama visokog predstavnika.

Podrška Schmidtu

Ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu opredijeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

-Upravni odbor PIC-a ponavlja da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira podsjeća vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Dejtonskog sporazuma i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da se moraju provoditi – navodi se u komunikeu.

Upravni odbor PIC-a ponavlja svoju punu podršku visokom predstavniku u osiguravanju potpunog poštovanja Općeg okvirnog sporazuma za mir i izvršavanju njegovog mandata prema Aneksu 10 i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, koji ostaje nepromijenjen.

Naglašava da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente za održavanje Općeg okvirnog sporazuma za mir. Upravni odbor PIC-a, kaže se, dodatno naglašava potrebu da se u potpunosti provede agenda 5+2, koja je i dalje neophodna za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Kako se ističe, tokom dvodnevne sjednice, politički direktori PIC-a razgovarali su i o izazovima demokratije, s posebnim osvrtom na korupciju, izborne prievare i prijetnje ljudskim pravima, te načinima njihovog rješavanja.

Foto: OHR

Politički direktori posebno su cijenili izlaganje izvršne direktorice Transparency International-a BiH Ivane Korajlić, kao i brifinge Jelene Trivić, predsjednice Narodne fronte; Slavena Raguž, predsjednika Hrvatske republikanske stranke i Predraga Kojovića, predstavnika Naše stranke.

Imenovanje sudija

– Upravni odbor PIC-a najoštrije osuđuje flagrantne napade vladajuće koalicije u RS na Dejtonski sporazum i ustavno-pravni poredak BiH, koji predstavljaju direktnu prijetnju suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru zemlje, te regionalnoj stabilnosti. U tom kontekstu, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira podsjeća da napadi na Ustavni sud BiH narušavaju Opći okvir za mir i ustavni poredak BiH. Upravni odbor PIC-a poziva oba entitetska parlamenta da brzo imenuju sudije kako bi se uspostavio puni sastav Ustavnog suda BiH kako bi on efikasno funkcionisao – kaže se u komunikeu.

Nadalje, navode, napadi na Visokog predstavnika i podrivanje njegovih aktivnosti ozbiljno utiču na provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira poziva na hitnu promjenu politike nepriznavanja i nesaradnje zvaničnika RS-a sa visokim predstavnikom.

– Upravni odbor PIC-a dalje poziva vlasti RS da prestanu sa svim radnjama koje ograničavaju politički pluralizam, ugrožavaju slobodu medija, ograničavaju slobodu govora, ograničavaju civilno društvo ili stigmatiziraju manjine. Ovim akcijama nije mjesto u demokratskom društvu iu suprotnosti su sa ponovljenim opredjeljenjem rukovodstva RS-a za unapređenje evropskih integracija. UO PIC-a apeluje na Narodnu skupštinu RS da ne usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i transparentnosti rada neprofitnih organizacija, te da poništi svoju odluku o inkriminisanju klevete – poručeno je u komunikeu.