Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na udaru kritika

Oštre reakcije iz FBiH na Izetbegovićevu najavu da će se sastati s Vučićem

Inaguracija
15.02.2015., Zagreb - Inauguracija predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarovic. Aleksandar Vucic i Bakir Izetbegovic. Photo: Boris Scitar/Vecernji list

Aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić protivi se susretu lidera SDA Bakira Izetbegovića sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem na kojem bi razgovarali o prevazilaženju aktuelne situacije u BiH

Predsjednik SDA Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović potvrdio je da namjerava da razgovara s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u narednom periodu.

“Nismo još precizno dogovorili sastanak. Postoje otpori da se ode na taj sastanak, ali ja ću na taj sastanak otići. Ja ću otići na svaki sastanak koji može da spriječi jedan loš scenario i mogu da utičem da se stvari smire i idu u pravom smjeru”, rekao je Izetbegović sinoć gostujući u programu FTV-a.

Na pitanje da li će sastanak biti u Banjoj Luci, Beogradu ili Sarajevu, naveo je da mu to nije važno.

“Kruna mi s glave neće pasti ako odem u Beograd. Namjeravam da razgovaram i postignem ovo što sam kazao, da ne dođe do konflikta, da jedni druge bolje razumijemo, da uskladimo interes. Da nije bilo SNSD-a i Dodikove politike, ovo bi bila skoro normalna zemlja danas, sa puno viši, životnim standardom, bili bismo pred vratima EU i ušli bi u NATO”, smatra Izetbegović.

Aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić protivi se susretu lidera SDA Bakira Izetbegovića sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem na kojem bi razgovarali o prevazilaženju aktuelne situacije u BiH.

“Rekao sam mu da to ne radi”, naveo je Komšić za medije.

Na izjavu Izetbegovića reagovao je i poslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović koji smatra da Izetbegović odlaskom u Beograd čini veliku grešku.

Reagovali su i iz Naše stranke.

“Odlazak Bakira Izetbegovića u Beograd na sastanak s Aleksandrom Vučićem ponižava i banalizuje institucije države BiH koliko i Dodik. Izetbegović je detronizirao instituciju Predsjedništva još u momentu kad je za njenog člana kandidovao Šefika Džaferovića isključivo s ciljem da mu čuva stolicu do sljedećih izbora, što je i sam Džaferović priznao kad je rekao da se ne planira ponovo kandidirati za člana Predsjedništva te da na tom mjestu vidi svog stranačkog šefa, kaže Sabića Ćudić, dodavši da je to jedan od razloga što je Bosna i Hercegovina trenutno u ovakvoj situaciji.

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić osudio je najavu predsjednika SDA da će ići na razgovor sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

“Bakir Izetbegović nema ovlasti ni prava da razgovara sa Vučićem o srpsko – bošnjačkim odnosima u ime bošnjačkog naroda. On nije član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda. On ne predstavlja ni mene ni bilo kojeg drugog Bošnjaka izvan njegove stranke u tim razgovorima. A pogotovo ne predstavlja nijednog Bosanca ili Hercegovca. Smatrati Vučića prijateljem Bosne i Hercegovine, zato što je oslobodio čovjeka kojeg je nelegalno uhapsio, je neodgovorno. Još više je neodgovorno vjerovati čovjeku koji je jasno pokazao da njegovi potezi ugrožavaju suverenitet i mirnu budućnost Bosne i Hercegovine. Vrijeme je da se svi razgovori o budućnosti Bosne i Hercegovine prebace u institucije države. Bakir Izetbegović nije institucija države”, poručuje Hadžikadić.