Misija OSCE-a u BiH

Ostvaren značajan institucionalni napredak u odgovoru na diskriminaciju u BiH

osce
Foto: Misija OSCE-a u BiH
Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH

Ističu kako je praksa sudova i dalje neujednačena, naročito u predmetima mobinga, kao i prilikom donošenja odluke o naknadi nematerijalne štete

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nedavno je objavila izvještaj koji sadrži analizu 433 odluke sudova u BiH u predmetima diskriminacije, donesene od sredine 2018. i sredine 2021. godine. Izvještaj Misije ukazuje na povećanje broja tužbi i presuda proisteklih iz primjene Zakona o zabrani diskriminacije, a što je pokazatelj povećanja svijesti o ovom važnom pravnom instrumentu

-Iako je ostvaren značajan institucionalni i zakonodavni napredak u odgovoru na diskriminaciju u Bosni i Hercegovini, ova oblast zahtijeva još mnogo rada. Provedba i dosljedna primjena Zakona o zabrani diskriminacije, kao i rješavanje praktičnih pitanja identifikovanih u izvještaju Misije, od velike su važnosti za prevladavanje ovog aktuelnog izazova – saopćeno je iz OSCE-ove misije u BiH.

Ističu kako je praksa sudova i dalje neujednačena, naročito u predmetima mobinga, kao i prilikom donošenja odluke o naknadi nematerijalne štete, a i dalje je prisutan problem nedosljednog pristupa pitanju tereta dokazivanja.

-Analiza je ukazala na manjkavosti i nedosljednost sudske prakse, te pokazala ukupan učinak rada sudova u ovim predmetima – izjavio je ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH.

Aggeler je, istovremeno, izrazio nadu da će ova analiza pomoći sudijama u BiH u ispravnoj i dosljednoj primjeni i tumačenju propisa o zabrani diskriminacije.