Udruženje bh. novinari

Osuda napada na novinarske ekipe BN-a i ATV-a u Tesliću

teslic

Ekipa BNTV je napadnuta sinoć, nakon okončanja glasanja, kada je došlo do sukoba pristalica dvije političke stranke – SDS i SNSD, koje se bore za načelničku poziciju u Tesliću

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari oštro osuđuje napade na novinarske ekipe BN televizije iz Bijeljine (BNTV) i Alternativne televizije iz Banja Luke (ATV), koji su se desili u Tesliću tokom snimanja događaja povezanih sa glasanjem o opozivu sadašnjeg načelnika Milana Miličevića.

Ekipa BNTV je napadnuta sinoć, nakon okončanja glasanja, kada je došlo do sukoba pristalica dvije političke stranke – SDS i SNSD, koje se bore za načelničku poziciju u Tesliću. Novinarima ATV je priprijetio danas sam načelnik Miličević tokom snimanja izjave za ovu TV kuću, rekavši kako „nije zadovoljan radom ATV –a“, da je ovo posljednja izjava koju daje i da više ATV neće moći ulaziti u zgradu Općinske uprave.

Upravani odobr BH novinara smatra nedopustivim i necivilizacijskim činom vršiti političke pritiske i nasilje nad novinarima, te dovoditi u pitanje njihov slobodan i siguran rad. Fizički napadi i prijetnje su direktan atak na slobodu izražavanja i predstavljaju kršenje prava na infomisanje građana o temama od javnog značaja. Izjašnjavanje građana na referenudumu i rezultati glasanja su događaj od iznimne važnosti za sve stanovnike Teslića, zbog čega medijima i novinarima mora biti omogućeno nesmetano izvještavanje i rad u interesu javnosti.

– Upravni odbor BH novinara zahtijeva od policijskih organa u Tesliću poduzimanje posebnih mjere zaštite novinara i medijskih ekipa koje izvještavaju iz tog grada, a od Centralne izborne komisije traži sankcioniranje političara koji svojim postupcima i djelovanjem krše pravo na slobodu informisanja i ometaju medijima pristup mjestima objavljivanja rezultata referenduma u Tesliću – navedeno je u saopćenju.