Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hoće li iko odgovarati?

Osuđen zbog bludnih radnji nad maloljetnicom, a radi u školi – kako?

skola ilu323

Manjkavost zakona ili nadležnih institucija nedozvoljen je propust jer sa djecom u obrazovnoj ustanovi radi osuđeni pedofil. Ako se prema odgoju i najmlađim ovako odnosimo, šta očekivati u ostalim segmentima društva?

Nastavnik sporta i tjelesnog odgoja Osnovne škole Grbavica 1 u Sarajevu Samir Alihodžić vraćen je na posao iako je osuđen na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela bludnih radnji nad maloljetnicom. Alihodžić je kaznu platio i ostao na slobodi.

Nakon što mu je sud izdao i uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka, stekao je uvjete da nesmetano obavlja svoj raniji posao. Ova informacija izazvala je oštre osude javnosti, brojne reakcije, ali i neka ključna pitanja. Zašto se godinama čeka na uspostavu registra pedofila u našoj zemlji i kako je moguće da se bilo ko nakon ovakvog krivičnog djela ponovo vrati radu sa djecom?

Nastavnik sporta i tjelesnog odgoja – osuđen zbog krivičnog djela bludnih radnji nad maloljetnicom, ponovo je na svom radnom mjestu. Među djecom. Izrečenu kaznu zatvora zbog krivičnog djela bludnih radnji izbjegao je plaćanjem. Nevjerovatno je da je Alihodžić i ranije poznat po zlostavljanju djevojčica. O tome je progovorila bivša učenica koja je, kao maloljetna osoba i žrtva seksulanog zlostavljanja istog nastavnika u OŠ Grbavica 1, bila zaštićeni svjedok u procesu suđenja.

“Uradila sam to onda kada sam saznala da nisam jedina, iako sam se ja već do tada uspjela iščupati. Saznala sam da seksualno zlostavlja i druge djevojčice i to nisam mogla prešutjeti. Proces suđenja trajao je godinama, bio je besrakrajno mukotrpan i bolan i samo Bog zna koliko sam puta htjela odustati, osjećajući da mi se posljednji atomi snage i nade gase. Roditelji, molim vas da preuzmete na sebe zaštitu svoje djece jer institucije su po ko zna koji put zakazale”.

Zakazale su iako su alarmirane. Borba i hrabrost žrtve u ovom slučaju do sada su bile uzaludne. Uzaludan je bio, između ostalih, i odbijeni amandman u Federalnom parlamentu prije sedam godina o izmjenama Zakona o pomilovanju. Podsjećamo, zatvorsku kaznu u trajanju do jedne godine u našoj zemlji možete otkupiti.

“Očigledno ćemo morati. Najavljujem izmjene i dopune Zakona koje će onemogućiti sve ono što sam predlagao i za Zakon o pomilovanju teroristima, silovateljima, pedofilima, narkodilerima da mogu otkupiti zatvorsku kaznu i isto tako ću uputiti u parlamentarnu proceduru da te i slične osobe ne mogu biti pomilovane”, kazao je za Federalnu TV Damir Mašić, šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu FBiH.

A bez registra teško je i ući u trag ovakvim osobama. Dakle, niti znamo koliko ih ima niti koliko ih sa djecom radi. I jedna smo od rijetkih zemalja koja nema registar pedofila. O sramotnim visinama zatvorskih kazni za ova krivična djela da ne govorimo. Jer ovakve teme u našoj zemlju još su tabu i o njima se govori tek kada se pojave ovakvi slučajevi. S njima i najava inicijative za uspostavu registra.

“Potreban nam je registar seksualnih prestupnika i registar osuđenih pedofila, što ću lično podnijeti kao inicijativu u Skupštini KS-a, a isto ću predložiti i drugim kolegama i kolegicama iz drugih parlamentarnih tijela Bosne i Hercegovine. Također nam je potrebna izmjena zakona, kako se kazne za ta krivična djela više ne bi mogle plaćati novcem”, kazala je poslanica u Skupštini KS-a Arijana Memić (NiP).

Ko će i hoće li iko za ovaj slučaj iko odgovarati? Povratak nastavnika – pedofila na posao će biti tema sastanka roditelja ove škole sa upravom škole i Vijeća roditelja KS-a u ponedjeljak.

“Upravni odbor Vijeća roditelja KS-a u potpunosti ppdržava rad Vijeća roditelja Grbavica 1 i u potpunosti će podržati sve njihove aktivnosti. Ako roditelji smatraju da je ugrožena sigurnost njihove djece i ako krenu prema bojkotu – UO Vijeća roditelja KS-a to podržava”, istakla je Elma Dizdarević, potpredsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola KS-a.

Najavu inicijative prema Vladi KS-a, koja bi trebala spriječiti pedofilima rad sa djecom, uputilo je i nadležno kantonalno ministarstvo.

“Jasno je da propisi na nižim nivoima vlasti, tj. na nivou kantona, ne mogu dovoljno urediti ovu oblast koja mora biti obuhvaćena i odredbama Krivičnog zakona i Zakona o radu. Primjena propisa svakako zavisi i od odluka pravosudnog sistema kojima se kreira kaznena politika”, navode iz Ministarstva odgoja i obrazovanja KS-a.

Manjkavost zakona ili nadležnih institucija nedozvoljen je propust jer sa djecom u obrazovnoj ustanovi radi osuđeni pedofil. Ako se prema odgoju i najmlađim ovako odnosimo, šta očekivati u ostalim segmentima društva?