BiH

FUP

Osuđenom zbog saobraćajne nesreće uzimao novac za obećanja

18/10/2020

Tom prilikom je pronađen novac koji je korišten prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, te oružje, municija i drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku

Policijski službenici Federalne uprave policije, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog Kantona, lišili su slobode osobu iz Vareša inicijala K.Ž. (1971.) koja se sumnjiči za izvršenje krivičnog djela “Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem” iz člana 382. u vezi sa članom 55. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni je u vremenskom periodu od početka 2019. do 17. oktobra 2020. godine u cilju sticanja protupravne imovinske koristi od strane oštećenog, inače osuđenog na kaznu zatvora od jedne godine zbog saobraćajne nezgode sa smrtnom poslijedicom, u više navrata zahtijevao – pribavljao različite novčane iznose (ukupne vrijednosti cca. 15.000 KM) dovodeći istog u zabludu, obećavajući da će mu na ime poznaničko-prijateljskih veza u Sudu, osigurati blažu sankciju, a nakon pravosnažne presude mu je obećavao pogodnost u smislu izdržavanja zatvorske kazne – kućni zatvor uz korištenje elektronske narukvice, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

U sklopu navedenih aktivnosti, pripadnici Federalne uprave policije su izvršili lišenje slobode na području Breze nakon što je realizovana primopredaja dijela ugovorenog novca, a nakon čega je na osnovu Naredbe Općinskog suda u Visokom, izvršen pretres p.m.v. i kuće na području Vareša koje koristi osumnjičeni.

Tom prilikom je pronađen novac koji je korišten prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, te oružje, municija i drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Lice lišeno slobode je kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te je danas predato na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, navodi se u saopćenju FUP-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.