BiH

MOSTAR

Otac mladića koji je stajao na mezaru u Mostaru izvinio se i sa sinom položio cvijeće

18/07/2022

Moja oštećena porodica prihvata izvinjenje kao ljudski, normalan i moralan čin i kao jedino što porodica Biokšić danas i može učiniti sa svoje strane, neveo je Aner Gosto

Aner Gosto jučer je na Facebooku objavio fotografiju na kojoj mladić stoji na mezaru njegove nane Hurije.

Danas Romeo Biokšić otac mladića koji je stajao na mezaruju uputio je javno izvinjenje te je sa sinom i Gostom otišao na mezarje gdje su položili cvijeće.

– Poštovana braćo, prijatelji, sugrađani grada Mostara i svi širom Bosne i Hercegovine Bošnjaci, Hrvati, Srbi i svi ostali danas zajedno sa svojim malodobni sinom koji je bio učesnik ne ljudskog, necivilizacijskog, sramotnog, poražavajućeg i osuđujućeg čina prema obitelji Hurije Dumpor i svim Bošnjacima BiH, zajedno sa članovima obitelji Rahmetli unaprijed navedene posjetili smo mezar gdje smo na civilizirani ljudski izvršili i moralni čin pomolili se nakloni položili cvijeće i još jednom uputili izvinjenje sažaljenje suosjećanje prema navedenoj obitelji i svim Bošnjacima u BiH.

Mir, suživot tolerancija poštivanje prema svim narodima i kulturama u BiH je naša zajednička poruka sa ovoga mjesta. Hvala svima na ljudskom razumijevanju, oprostu i podršci – naveo je Bioksić na Facebooku.

Potom je podijelio status Anera Goste:

– Jučer sam zatražio vašu pomoć u pronalasku osobe koja se slikala na mezarju moje nene Hurije, u čučećem položaju sa natpisom „GAZI BALIJE“ . Vašu podršku i pomoć u pronalasku te osobe dobio sam i više od očekivanog. Ujedno, zamolio sam da se ljudi suzdrže od bilo kakvih neprimjerenih komentara i provokacija, poziva na linč i sl. te izuzimajući našu porodicu od takvih radnji, koje su vrlo moguće i izvjesne ovdje i danas, u našeme gradu i državi koji je, možda u cijeloj BiH, propatio najviše u proteklom ratu.

Počinilac ovog gnusnog, neljudskog i sramnog čina je Sandro Biokšić, sin Romea Biokšića, iz Mostara koji je odmah prijavljen nadležnom MUP-u radi počinjenja krivičnog djela iz čl. 163. KZ F BIH – izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Odmah nakon objave i saznanja o osobi počinioca, javio mi se direktno otac imenovanog počinioca, Romeo Biokšić, te uputio ujedno i javno izvinjenje, ne samo mojoj porodici, nego i cijelom bošnjačkom narodu, uz duboko žaljenje radi postupaka svoga sina. To izvinjenje, sa svojim sadržajem, načinom i brzinom svoje pojave u javnosti, putem svih društvenih medija, uzrokovao je dodatni šok i traumu u mojoj porodici jer se takvo nešto prvi puta dešava u Mostaru, poslije brojnih nemilih i strašnih događaja, počev od završetka ratnih sukoba do danas.

Danas su Romeo Biokšić i njegov sin Sandro Biokšić (počinilac) sa buketom cvijeća i uz „ponizno izvinjenje“ oskrnavljenom mezarju (grobu) moje nene Hurije, pristupili lično kako bi se javno i još jedanput izvinuli prvenstveno umrloj neni Huriji, njenoj porodici i potomcima ali i cijelom bošnjačkom, muslimanskom narodu Raštana i Bošnjacima generalno.

Duboko šokirani i zatečeni gnusnim činom maloljetne osobe, suočeni sa teškim posljedicama po zdravlje naše najuže porodice te na molbu porodice Biokšić, da dođu, poklone se žrtvi ovog necivilizacijskog čina i još jedanput-upute javno izvinjenje i žaljenje radi učinjenog, kao ljudi, vjernici i sugrađani-u konačnici, danas smo zajedno došli na mjesto izvršenja ovog krivičnog djela.

Prihvatili izvinjenje
Imajući u vidu opšte stanje našega društva i ukupna dešavanja u svijetu, ne tako dalekom od nas kao i događajima koji su iza nas, u najboljim interesima naše djece i našega grada, ovim putem obavještavam javnost da moja oštećena porodica prihvata izvinjenje kao ljudski, normalan i moralan čin i kao jedino što porodica Biokšić danas i može učiniti sa svoje strane.

Prijava je podnesena, izvinjenje sa lica mjesta je upućeno i najiskrenije molimo Svevišnjega Boga da se ovo zlo završi na tome. Hvala svima na ljudskom razumijevanju i podršci – naveo je Aner Gosto.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.