zeničko-dobojski kanton

Otkazan predškolski program za prvačiće, osnovci i srednjoškolci ponovo u školi

250321_skola_zdk

Što se tiče povratka u školske klupe ostalih učenika osnovnih i srednjih škola, ministar Kozlić napominje da su Vlada i Ministarstvo uvažili preporuku Kriznog štaba, koji je ocijenio da su poboljšani higijensko-epidemiološki uslovi po pitanju pandemije koronavirusa

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijeli su odluku da ove godine neće realizirati Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja (POPOiO) za djecu koja bi u septembru trebala krenuti u prve razrede osnovnih škola, kao i da će se od ponedjeljka, 10. maja, u školske klupe vratiti i učenici ostalih razreda osnovnih i srednjih škola, potvrdio je Feni ministar obrazovanja ZDK prof. dr. Spahija Kozlić.

Naime, maturanti osnovnih (deveti razredi) i srednjih škola (četvrti te treći razredi strukovnih škola), u školske su se klupe vratili 5. maja.

– Definitivno ove godine neće biti raeliziran POPOiO, jer ne postoje uslovi za njegovu realizaciju. Djeca će se u prve razrede osnovnih škola upisivati samo sa ljekarskim uvjerenjem, jer domovi zdravlja imaju uslove i dovoljno vremena da obave ljekarske preglede ove djece – istakao je ministar Kozlić.

Što se tiče povratka u školske klupe ostalih učenika osnovnih i srednjih škola, ministar Kozlić napominje da su Vlada i Ministarstvo uvažili preporuku Kriznog štaba, koji je ocijenio da su poboljšani higijensko-epidemiološki uslovi po pitanju pandemije koronavirusa.

– U stvari, mi se od 10. maja vraćamo na način realizacije nastave prije 12. marta, kada je donesena odluka o potpunom prelasku na online nastavu. To znači da će svi učenici kombinovano slušati nastavu – dan za dan ili sedmica za sedmicu u prostoru škole i online. Školama smo, međutim, ostavili da, u skladu s prostorom i uslovima s kojima raspolažu, same odluče na koji će način raditi u narednom periodu realizirati nastavu – napominje Kozlić.

Neke, pogotovo područne škole, podvlači ministar Kozlić, imaju dovoljno prostora pa mogu u školske prostore vratiti sve učenike, dok to nije slučaj s gradskim školama, u kojima ima više od 20 učenika u odjeljenjima pa je teže i osigurati obaveznih 1,5 metara razmaka među njima.