BiH

Otkrivamo

Parlamentarci BiH i tokom pandemije trošili na VIP salone na aerodromima!

17/11/2020

U ovoj godini je na VIP salone na aerodromima potrošeno čak 16.202 KM. Prema ovim podacima, korisnici VIP salona su bili parlamentarci Denis Zvizdić, Dragan Čović i Borjana Krišto

Od 1. januara 2010. do 30. septembra 2020. pojedini državni parlamentarci su za korištenje VIP salona na aerodromima u inostranstvu ali i u BiH potrošili 51.476 KM.

Piše: A. DUČIĆ

Ova zvanična informacija proistekla je na osnovu poslaničkog pitanja zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damira Arnauta.

Arnaut je ovo pitanje postavio kako bi se vidjelo zbog čega se troši novac porezni obveznike na ovu vrstu “usluge” ako se zna da parlamentarci borave maksimalno pola sata do sat u takvom jednom VIP salonu dok čekaju avion.

Iako je možda bilo za očekivati da je u ovoj godini najmanje potrošeno na VIP salone, prevashodno zbog pandemije koronavirusa, koja je prouzrokovala razne lockdowne, praksa nas nažalost uvjerava u suprotno.

Prema specifikaciji sektora za finansije Zajedničke službe PSBiH u ovoj godini je na VIP Salone na aerodromima potrošeno čak 16.202 KM. Prema ovim podacima, korisnici VIP salona su bili parlamentarci Denis Zvizdić, Dragan Čović i Borjana Krišto.

U prošloj godini potrošeno je tek 1415 KM, a korisnici VIP salona bili su Bakir Izetbegović i Dragan Čović. U 2018. godini potrošeno je 3.180 KM i to za parlamentarce Barišu Čolaka, Ognjena Tadića, Safeta Softića, te nekoliko stranih delegacija.
Godinu ranije troškovi su iznosili 4.718 KM. Korisnici VIP salona su bili Safet Softić, Bariša Čolak, Šefik Džaferović, te nekoliko delegacija. U 2017. godini korisnici su bili isti parlamentarci a potrošeno je 5.498 KM. Troškovi u 2016. iznosili 3.630 KM, a u 2015. godini 4.091 KM.

U godinama prije toga korisnici VIP salona bili su parlamentarci Božo Ljubić, Denis Bečirović, Dušanka Majkić, Milorad Živković, te niz stranih delegacija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.