Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve se zakomplikovalo

Otkriveno zašto BiH još nije dobila američke helikoptere

helikopteri kristo helez konakovic

Iz Ministarstva odbrane potvrdili da je novac od 3,6 miliona KM povučen nalogom zamjenika ministra finansija Muhameda Hasanovića, ali ne i da je to uradio pod pritiskom

Nabavka višenamjenskih američkih helikoptera HUEY II, za šta je Vijeće ministara BiH do 30. septembra trebalo učiniti operativnim 3,6 miliona KM, upala je u ćorsokak, o čemu svjedoči akt Ministarstva odbrane BiH odaslan Predstavničkom dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Naime, Vijeće ministara BiH je još 11. maja donijelo odluku da se sredstva od 3,6 miliona KM osiguraju iz tekuće rezerve, najkasnije do 30. septembra. U međuvremenu, usljed ionako rastuće političke krize, odnosno niza blokada u režiji zvaničnika koji dolaze s prostora RS-a i ova odluka je žestoka politizirana. Dodatno, ministri iz RS-a pobrinuli su se da ova tačka bude više puta skidana s dnevnog reda.

Šta se dešavalo „iza paravana“

No, „iza paravana“ su se nadležni pobrinuli da i proceduralno sve bude što zamršenije. Naime, u odgovoru na poslaničko pitanje poslanika u Predstavničkom domu Safeta Keše (SDA) iz Ministarstva odbrane BiH, na čijem čelu je ministar Zukan Helez (SDP), potvrdili su da je novac prvobitno bio prebačen na račun Ministarstva odbrane ali da je povučen nalogom zamjenika ministra finansija i trezora BiH. Zamjenik ministra finansija i trezora BiH je Muhamed Hasanović iz SDP-a.

Naime, Kešo je u svom pitanju citirao Heleza koji je u jednom medijskom istupu naveo da je novac povučen nakon što je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP), zajedno s ministrima iz SNSD-a, izvršio pritisak na zamjenika ministra finansija upozoravajući ga na krivičnu odgovornost, koje, „prema tvrdnjama ministra Heleza, nije bilo“.

faksimil MO BiH
Faksimil Ministarstva odbrane BiH

-Bez pretenzija da se komentarišu izneseni politički stavovi, Ministarstvo odbrane može ponuditi samo činjenice sa kojima raspolaže. Instrukcijom Ministarstva finansija i trezora za korištenje tekuće rezerve ničim nije propisana forma zahtjeva za tekuću rezervu, tako da već donesena odluka Vijeća ministara BiH formalno-pravno ispunjava uvjete iz instruckije jer jasno definira korištenje tekuće rezerve. Provedena je kompletna procedura, jer je odluku potpisala predsjedavajuća Vijeća ministara BiH (Borjana Krišto) – kaže se u odgovoru Ministarstva odbrane BiH.

faksimil MOBiH
Faksimil Ministarstva odbrane BiH

Krišto i generalni sekretar

Navode da je to bilo istaknuto i stavovima Krišto, ali i generalnog sekretara Vijeća ministara BiH. Nadalje, ističu kako su iz Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara prvo istaknuli da treba donijeti novu odluku, pa onda da ne treba. Uprkos tome Ministarstvo odbrane uputilo je novu odluku za korištenje tekuće rezerve, iako naglašavaju da je član 3., već usvojene odluke jasna i precizan. Naglašavaju, pak, da ne postoji uporište za novu odluku.

Dodaju na kraju da je svrha upotreba helikoptera proizilazi iz zadataka Oružanih snaga Bih utvrđenih Zakonom o odbrani BiH.

Helez je ranije govorio o tome da se projekat nabavke helikoptera HUEY II realizuje zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su dale najveći doprinos opremanju i obučavanju Oružanih snaga.

Nabavkom višenamjenski helikopter HUEY II naše Oružane snage će još bolje izvršavati zadatke zračnog prijevoza, zadatke pomoći civilnom stanovništvu Bosne i Hercegovine u slučaju humanitarnih i prirodnih katastrofa i nesreća, medicinske evakuacije, traganja i spašavanja te na kraju štiti mir i ustavni poredak, jednakost i slobodu svih građana u Bosni i Hercegovini, naveo je ranije ministar Helez.