Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posjeta Kini

Reuters: Putin snimljen s nukleranom aktovkom?

putin nuklearna aktovka
Foto: Twitter

Putinova nuklearna aktovka nije direktno spojena ni na jednu nuklearnu bombu. Njena je funkcija potvrditi da je predsjednik izdao naredbe za napad

Na društvenim mrežama se pojavila video snimka ruskog predsjednika Vladimira Putina na kojoj se vidi kako ga u Pekingu prate oficiri koji nose takozvanu nuklearnu aktovku (kojom se može aktivirati nuklearni napad).

Putin je, nakon sastanka s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, snimljen kako ide na drugi sastanak okružen osiguranjem, a prate ga dvojica ruskih mornaričkih oficira u uniformama, svaki s po jednom aktovkom, piše Reuters.

Rusku nuklearnu aktovku, poznatu kao Čeget, tradicionalno nosi mornarički oficir. Aktovka je sve vrijeme uz predsjednika, ali se rijetko može snimiti kamerom.

“Bez određenih torbi nije potpuno ni jedno Putinovo putovanje”, napisali su dopisnici državne novinske agencije RIA ispod snimke.

Putinova nuklearna aktovka nije direktno spojena ni na jednu nuklearnu bombu. Njena je funkcija potvrditi da je predsjednik izdao naredbe za napad.

Predsjednikove naredbe, ovjerene od Čegeta, prosljeđuju se ruskom Glavnom štabu, visokom zapovjedništvu ruskih oružanih snaga, koje zatim usmjerava akciju jedinica s nuklearnim oružjem.

Putin treba saglasnost Glavnog štaba za izvođenje bilo kakvog nuklearnog napada.

Ukrajinska protuofanziva je propala

Predsjednik Rusije rekao je da su ruske snage ojačale svoje položaje na cijeloj liniji fronte u Ukrajini nakon, kako je rekao, neuspjeha ukrajinske protuofanzive, prenosi Hina.

Rusija trenutno kontroliše oko 17,5 posto ukrajinskog teritorija, a četveromjesečna ukrajinska protuofanziva ove godine nije donijela gotovo nikakvu teritorijalnu dobit, prema zapadnim analizama, teritorija koji drži Rusija.

Ukrajina je vratila teritorij koji je Rusija zauzela prošle godine, ali ukrajinska vojska se mučila da probije ruske linije koje su ojačane minskim poljima i hiljadama dodatnih ruskih vojnika.

“Što se tiče protuofanzive, koja je navodno u zastoju, potpuno je propala”, rekao je Putin u videu koji je na društvenim mrežama objavio novinar iz Kremlja Pavel Zarubin.

Upitan o bitci za istočni ukrajinski grad Avdiivku, Putin je zaključio da Ukrajina priprema nove ofanzivne operacije.