krizni štab fbih

Otvaraju se frizerski saloni u FBiH, policijski sat neće počinjati u 20 sati

prvi-maj-buna

Za praznik Prvi maj se naređuje zabrana okupljanja za više od pet osoba

Federalni štab Civilne zaštite danas je donio nove naredbe koje na snagu stupaju od 1. maja. Te će naredbe trajati do 15. maja.

Tako se naređuje obustava rada svih djelatnosti u tržnim centrima na području Federacije Bosne i Hercegovine izuzimajući trgovine prehambenih i higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije.

Također, dozvoljava se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima. To znači da će od 1. maja raditi frizerski i kozmetički saloni, kao i srodne djelatnosti, odnosno svi mali obrtnici koji potpadaju pod ovaj zakon.

Za praznik Prvi maj se naređuje zabrana okupljanja za više od pet osoba, a policijski sat će biti uveden za prva tri dana maja u trajanju od 22. do pet sati ujutro.

Iako je Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH predložio da se uvedu mjere zabrana kretanja starijim od 65 i mlađima od 18 godina, Federalni štab nije donio takvu odluku. Ovim dvjema kategorijama građana naredbom Federalnog štaba dozvoljeno je kretanje u određenim danima sedmice i u određenom priodu dana. Tako je za djecu to omogućeno od 14 do 20 sati utorkom, četvrtkom i subotom, a za starije od 9 do 13 sati ponedjeljkom, srijedom i petkom.

Više detalja o današnjim naredbama Federalnog štaba CZ bit će poznato tokom večeri.

https://www.facebook.com/747053091978616/videos/1687618608058421