Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

švicarska

Najuređenija zemlja na svijetu 11. maja otvara škole, prodavnice, restorane…

svicarska (1)

Savezno izvršno vijeće Švajcarske također je predstavilo mjere podrške kompanijama za avioprevoz, te objavilo da će biti omogućen nastavak sportskih aktivnosti i olakšana neka imigracijska ograničenja

Vlasti u Švajcarskoj najavile su da će se od 11. maja ponovo otvoriti škole, prodavnice, restorani, muzeji i biblioteke, nakon što se ublaže restriktivne mjere uvedene u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Savezno izvršno vijeće Švajcarske također je predstavilo mjere podrške kompanijama za avioprevoz, te objavilo da će biti omogućen nastavak sportskih aktivnosti i olakšana neka imigracijska ograničenja.

Na snazi će ostati mjere o socijalnom distanciranju, poput zabrane okupljanja više od pet osoba na javnim mjestima. Restorani koji se ponovo budu otvorili moraće osigurati razmak od dva metra između gostiju.

Zvaničnici kažu da će zabrane velikih skupova, poput koncerata i profesionalnih sportskih događaja, ostati na snazi.

Vlasti su istakle da planiraju od 11. maja nastaviti s pronalaženjem kontakata koji šire koronavirus kako bi epidemiološku situaciju držali pod kontrolom. Taj način borbe protiv pandemije koronavirusa bio je obustavljen tokom porasta broja novozaraženih prošlog mjeseca.

“Kriza još nije gotova, za sada se ne možemo vratiti načinu života kakav smo imali prije. Moraćemo da živimo s virusom neko vrijeme, i to s ekonomskim posljedicama. Ne postoji jednostavno rešenje za ovu situaciju“, rekla je švajcarska predsjednica Simonetta Sommaruga.

U Švajcarskoj je do sada zabilježeno 29.407 slučajeva oboljenja COVID-19, dok je od posljedica preminulo 1.408 osoba.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 218.400 ljudi, a potvrđeno je preko 3.135.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 945.000 ljudi.