Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Otvoren put koji preko Bioče povezuje Ilijaš i Novi Grad

27/10/2017

Uz prisustvo brojnih građana naselja Bioče, predstavnika općina Novi Grad Sarajevo i Ilijaš, Direkcije za puteve Kantona Sarajevo i vijećnika Općinskog vijeća Ilijaš, jučer je svečano otvorena dionica puta Bioča – Ahatovići, koji povezuje općine Ilijaš i Novi Grad.

Izgradnjom te ceste skraćena je udaljenost između Novog Grada i Ilijaša za više od 20 kilometara, a samim tim omogućena je i brža komunikacija sa glavnim gradom.

Svečanim presijecanjem vrpce, saobraćajnicu su otvorili direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Nermin Drnda i načelnici općina Novi Grad i Ilijaš Semir Efendić i Akif Fazlić.

– Ovo je najkraća veza između Ilijaša i Sarajeva preko općine Novi Grad i sretni smo da je projekat finaliziran. Ova komunikacija korištena je u toku rata sa općinom Visoko tada u puno težim uslovima. Saobraćajnica je važna i kao alternativna saobraćajnica u slučaju elementarnih nepogoda, a da ne govorimo o velikom značaju za stanovništvo i razvoj poljoprivrede. Sretni smo da je ovaj projekat, koji nije bio mali i nije bio jeftin, priveden kraju – kazao je načelnik Efendić.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić naglasio je da je saobraćajna veza između općina Ilijaš i Novi Grad od izuzetne važnosti za stanovnike Bioče, generalno važna u smislu povezivanja i pravljenja alternativne komunikacije između Ilijaša, Novog Grada i Sarajeva.

– Ovo je razvojni projekat, jer omogućava aktivnosti u smislu daljeg razvoja poljoprivrede i privrede, jer Bioču približavamo centru grada i omogućavamo bolji i kvalitetniji život mještana ovog područja. S obzirom na to da je ovo regionalni put druge kategorije, riješeno je i pitanje zimskog održavanja – izjavio je načelnik Fazlić, ističući da je glavni implementator projekta Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, a da su prethodnih godina u njegovom finansiranju učestvovale i općine Ilijaš i Novi Grad.

Direktor Direkcije za puteve KS Nermin Drnda objasnio je da je pored puteva u Lješevu i Malešićima, ovo jedan od najvažnijih projekata koje je Direkcija realizirala u Ilijašu u toku ove godine.

– Nekoliko godina parcijalno se asfaltiralo na ovoj dionici. Odlučili smo da zbog brojnih prednosti i važnosti ove ceste za lokalno stanovništvo, ali i općine Ilijaš i Novi Grad ove godine završimo projekat – kazao je Drnda, dodajući da će i sljedeće godine biti nastavljena rekonstrukcija Regionalne ceste R-445, jer nisu sve dionice završene.

Posljednja, jučer svečano otvorena dionica puta u Bioči, koštala je oko 232.000 KM, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.