Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borisov nakon susreta sa Zvizdićem: Ne očekujte pomoć od uplašene Evrope

BiH

borisov zvizdic (3)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon sastanka sa premijerom Republike Bugarske Boykom Borisovom poručio je da su u fokusu razgovora bile evropske integracije i ekonomska saradnja te poručio da postoji zainteresovanost da se uspostavi linija Sofija-Skoplje-Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetio je da Bugarska od 1. januara preuzima predsjedavanje EU i da je riječ o državi koja je BiH podržavala u svim aktivnostima posebno kada su u pitanju evropske integracije.

“Za nas je ova posjeta izuzetno važna jer nam dolaze predstavnici države koja je prva priznala neovisnost BiH. Mi iz BiH upravo u toku njihovog šestomjesečnog predsjedavanja očekujemo da ćemo ostvariti ključni cilj ove faze evropskih integracija, a to je dobivanje kandidatskog statusa”, pojasnio je Zvizdić.

Izrazio je sigurnost da će bugarski premijer sa vladom biti veliki prijatelj tih procesa.

“Ono što je izuzetno važno je činjenica da je u programu predsjedavanja proširenje EU. Time će ideja o proširenju EU na prostor Zapadnog Balkana i dalje ostati u fokusu evropskih institucija. Upravo to je ključni faktor za dalje aktivnosti na putu evropskih integracija BiH”, istakao je Zvizdić.

Isto tako su se, naglasio je Zvizdić, osvrnuli i na pitanje ekonomnske saradnje. Zvizdić smatra da ona može imati veći obim, da može biti sadržajnija i sigurno će imati mnogo češće posjete i frekventnije učešće na ekonomskim forumima i sajmovima gdje se mogu prezentovati potencijali i jedne i druge države.

“Još jednom smo konstantovali veliki nedostatak u smislu kvalitetne infrastrukture pogotovo saobraćajne. U tom smislu nastavit ćemo zajednički raditi na kreiranju projekata koji će značajnije povezati Zapadni Balkan, ali i Zapadni Balkan sa EU. Razgovarali smo i o mogućnostima boljeg povezivanja putem aviolinija i postoji mogućnost da zajedno sa Makedonijom napravimo zahtjev prema onim aviokompanijama koje budu zainteresovane da se napravi linija Sofija-Skoplje-Sarajevo”, kazao je Zvizdić.

Složili su se da pitanje stabilnosti i sigurnosti na prostoru Zapadnog Balkana je preduslov za dalji razvoj.

Upitan da prokomentariše izjavu da je BiH ostavljena u amanet predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu Zvizdić je kazao da se “Turska nikada nije miješala u unutrašnje poslove BiH”.

“BiH ima dobre odnose sa Turskom. Turska se nikada nije umiješala u unutrašnje poslove BiH niti je pokušala da utiće na realizaciju naših baznih prioriteta, a oni su evropske integracije i NATO integracije. Uvijek smo imali podršku Turske na realizaciji tih osnovnih ciljeva. BiH je zemlja Bosanaca i Hercegovaca i ona isključivo i samo pripada građanima BiH, tako je bilo i tako će i ostati. BiH pripada EU, evropskom kontinentu”, poručio je Zvizdić.

Odgovarajući na pitanje o tome da li je istina da na području BiH postoje baze “radikalnog islama” predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da bilo kakav oblik radikalizma nije i neće biti dozvoljen.

“Bilo kakav oblik radikalizma nije i neće biti dozvoljen. I nigdje u BiH ne postoje bilo kakve baze ili kampovi. To je zvaničan izvještaj naših obavještajnih agencija koji je potvrđen od strane evropskih agencija”, izjavio je Zvizdić.

Podsjetio je u posljednje dvije godine nijedan državljanin BiH nije otišao na ratište u Siriji.

“Oni koji su se vratili, a ukupno ih je bilo 46 se nalaze pod kontrolom ovlaštenih državnih institucija i naravno u BiH nema i neće biti bilo kakvog kampa koji bi mogao biti vezan za bilo kakav oblik radikalizma ili terorizma. Riječ je o neistinitim informacijama i jednoj vrsti specijalnog rata koji se vodi protiv BiH. Mi smo to zvanično demantovali”, poručio je Zvizdić.

Premijer Republike Bugarske Boyko Borisov podsjetio je da s jedne strane postoji realna šansa, a sa druge ne bismo trebali biti pretjerani optimisti.

“Lijepo je što ipak sudbinu Zapadnog Balkana držimo u našim rukama. S jedne strane imamo Brexit, a s druge Zapadni Balkan sa prirodnim resursima i nevjerovatnim mogućnostima. Sve je u rukama političke elite na Balkanu i u tome niko drugi ne bi mogao da nam pomogne. Prošlost treba ostati u prošlosti, a mi moramo da idemo naprijed. Svako okretanje u prošlost uništava sve perspektive. Nije moguće da postoje neriješena pitanja i da kažemo da kad uđemo u EU oni će na neki način biti riješeni. Moramo ih riješiti danas sa svim političkim žrtvama koje moramo trpiti. Zapadni Balkan ne može da postoji bez Srbije, Hrvatske, Makedonije, ali ne može ni bez Albanije i BiH”, pojasnio je Borisov.

Kako je kazao, među svim tim državama postoji neki kamen spoticanja i to moraju da riješe političari.

“Ovdje ne možete očekivati pomoć Evrope, ona ima svoje probleme i strahove. Mi kao Balkan moramo pokazati da smo spremni, pametni, razumni. To da imamo različite religije to jeste naš plus, problem je i radikalni islam ali od kolege sam dobio uvjerenje da ovdje takav ne postoji”, naglasio je bugarski premijer.

Borisov je kazao da su Srbi njihovi prijatelji, Rusija je njihov prijatelj kao i Turska sa kojima sarađuju na različitim projektima.

“Ali pred EU moramo da idemo sa već riješenim problemima, a ne da govorimo o tome da neprihvatamo nezavisnost Kosova ili neko drugo pitanje koje čeka rješavanje. Kada se dogovorite tek onda izađite. Imamo rijetku šansu, imamo Brexit i tri države vaše prijatelje. Ako propustimo tu šansu sljedeća ne zna se kada će biti. Promjena mora da bude u glavama političara”, izjavio je Borisov.

Govorili su i o poljoprivredi, transportu, turizmu…

Predsjedavajući Zvizdić svečano je jutros dočekao premijera Republike Bugarske Boyka Borisova koji je doputovao u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

U delegaciji Vijeća ministara BiH uz predsjedavajućeg Zvizdića nalaze se i zamjenici predsjedavajućeg, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda kao i ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko.

Bugarski premijer će se danas sastati i sa članovima rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH i članovima Predsjedništva BiH, a posjetit će i bugarski kontingent EUFOR-a.