BiH

Otvorena izložba u čast Aliji Izetbegoviću

18/09/2015
Izložba likovnih radova nastalih na Prvoj i Drugoj međunarodnoj likovnoj koloniji “Moj bijeg u slobodu” u Počitelju otvorena je večeras u Gradskoj vijećnici u Sarajevu..

Direktor Muzeja “Alija Izetbegović” Adnan Žiško tom prilikom je za AA kazao kako se izložba organizira u čast rahmetli Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku BiH.

“Posjetioci imaju priliku vidjeti 41 likovni rad. Veliki broj umjetnika dolazi iz inostranstva. Zanimljivo je da ljudi koji dolaze na ovu koloniju dolaze s određenim predznanjem koje je veće o rahmetli Izetbegoviću nego samoj BiH, što dovoljno govori o liku rahmetli Izetbegovića, te koliko u drugim zemljama ima svoje mjesto među običnim stanovništvom, a svakako i među naučnim krugovima koji su upoznati s onim što je Izetbegović radio”, rekao je Žiško.

izlozba-alija-izetbegovic

Istakao je kako je cilj da u narednom periodu likovna kolonija postane niz susreta koji bi se, kako je kazao, mogli nazvati “Dani Alije Izetbegovića”, a koji bi se održavali u Počitelju, ali i u drugim gradovima u BiH.

“Mislim da bi Dani Alije Izetbegovića uz koloniju u Počitelju mogli predstavljati novi veliki kulturni događaj. Nastojat ćemo da u narednom periodu uradimo nešto o tom pitanju”, naglasio je Žiško.

Na izložbi u Gradskoj vijećnici predstavljena su djela umjetnika iz BiH, Turske, Italije, Makedonije, Crne Gore, Sjevernog Kipra, Palestine i Švedske, koji su učestvovali u radu kolonije, a koja je bila posvećena Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku BiH.

Organizatori izložbe su JU Muzej “Alija Izetbegović” i Udruženja likovnih umjetnika BiH. Izložba će biti postavljena do 2. oktobra, najavljeno je iz JU Muzej “Alija Izetbegović”.

Komentari

1 Comment

  1. Silence

    18/09/2015 at 22:20

    Jalija nikada nije bio niti predsjednik, niti prvi. Bio je PREDSJEDAVAJUĆI Predsjedništva SRBiH iako je ratni zločinac Fikret Abdić dobio više glasova.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.