Globus

Policija zaustavila izbjeglice na slovenskoj granici

18/09/2015

Više stotina izbjeglica iz Sirije zaustavljeno je u petak navečer pri pokušaju prelaska državne granice sa Slovenijom, na ničijoj zemlji između graničnog prijelaza Harmica i slovenskog graničnog prelaza, javlja Index.

Izbjeglice su iz Zagreba navečer došle do granica sa Slovenijom, gdje traže da ih puste preko kako bi nastavili put u zapadnu Evropu.

Neposredno ispred slovenskog graničnog prijelaza nalazi se kordon slovenske policije, koji priječi prolaz izbjeglicama prema Sloveniji, odnosno dalje prema zemljama zapadne Europe kamo žele stići.

slovenija-izbjeglice

Volonteri slovenskih nevladinih udruga izbjeglicama dijele vodu i higijenske potrepštine, noseći transparente “Ništa nije ilegalno” i uzvikujući “Open the border (Otvorite granicu)”.

Na sredini mosta na Sutli susreli su se s hrvatskim aktivistima koji su također nosili transparent “Otvorite granicu”, prosvjedujući protiv zatvaranja granice i pozivajući na solidarnost.

Kako se doznaje od organizatora, nije predviđen nikakav program skupa, već će se sve odvijati prilično spontano. Akciju “Otvorite granice” organizira grupa aktivista, pojedinaca i organizacija civilnog društva, s ciljem da se postigne što jači pritisak na vlade da otvore granice i osiguraju izbjeglicama siguran put i zaštitu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.