Britanska ambasada u Sarajevu

Otvorena knjiga žalosti povodom smrti Ashdowna

Paddy_Ashdown444

Paddy Ashdown, bivši britanski političar, vojnik i diplomata i visoki predstavnik u BiH, preminuo je u subotu u 77. godini

Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini otvorila je knjigu žalosti povodom smrti Lorda Paddyja Ashdowna u koju se mogu upisati svi građani Bosne i Hercegovine koji to žele.

Knjiga žalosti je otvorena u ponedeljak, 24. decembra, od 11.00 do 16.00 sati i u četvrtak, 27. decembra, od 11.00 do 14.00 sati u prostorijama britanske ambasade u Sarajevu, u ulici Hamdije Čemerlića 39a, saopćeno je iz Ambasade.

Paddy Ashdown, bivši britanski političar, vojnik i diplomata i visoki predstavnik u BiH, preminuo je u subotu u 77. godini.

Ashdown je slovio za veoma principijelnog visokog predstavnika koji je pokrenuo brojne reforme u Bosni i Hercegoivini, a ostat će upamćen i po tome je što je smijenio veći broj zvaničnika koji su kršili Daytonski mirovni sporazum.

Ashdown je podržavao međunarodnu intervenciju u Bosni i Hercegovini, a na dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini stupio je 27. maja 2002. godine i na toj funkciji ostao do 30. maja 2006. godine.

Nekadašnji član specijalnih mornaričkih postrojbi, Ashdown je ušao u britanski parlament 1983. godine, a za lidera Liberalnih demokrata izabran je pet godina kasnije. Obnašao je različite funkcije, uključujući i funkciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.