Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorena obnovljena Klinika za psihijatriju u Mostaru (FOTO)

BiH

psihijatrija mostar (5)

U okviru najvećeg projekta energetske učinkovitosti u Bosni i Hercegovini (Bosnia Energy Efficiency Project -BEEP) svečano je otvorena Klinika za psihijatriju Sveučilišne bolnice Mostar na kojoj je finalizirana implementacija mjera energetske učinkovitosti.

Psihijatrijska klinika je jedan od 18 javnih objekata koji je renoviran u okviru projekta u tijeku 2016. godine. U obnovu je uloženo više od 809 tisuća maraka, a radovi su realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energetske učinkovitosti.

Implementacija mjera energetske učinkovitosti na Psihijatrijskoj bolnici podrazumijevala je integriranje termičke izolacije u fasadu objekta i krova, kao i zamjenu vanjskih otvora na ovojnici fasadnih površina.

Svečanom otvorenju klinike uz predstavnike gradske i kantonalne vlasti, između ostalih, nazočili su federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, kao i predstavnici SKB Mostar na čelu s ravnateljem Antom Kvesićem i predstojnik Klinike za psihijatriju prof. dr. Miro Klarić.

Martić je naglasio apsolutnu neophodnost realizacije projekta velike uštede energije od iznimnog značaja, ne samo za Mostar nego za čitavu Federaciju BiH.

„Federalno ministarstvo prostornog uređenja će i dalje nastojati osigurati što bolje uvjete za implementaciju projekata rekonstrukcije svih javnih objekata i osigurati ulaganje u područje energetske učinkovitosti u ovome dijelu zemlje“, kazao je ministar Martić.

Renoviranjem klinike osigurani i su uvjeti za kvalitetniju zdravstvenu njegu, a federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić je naglasio kako realizacija projekta uvođenja mjera energetske učinkovitosti na klinici ima vrlo konkretne i mjerljive rezultate.

„Implementacijom ovoga projekta mi smo poboljšali uslugu i smještaj naših pacijenata, ali i uvjete za rad naših doktora i opća klima za rad je puno bolja. S druge strane, implementirane mjere će smanjiti potrebu ovoga objekta za potrošnjom električne energije što će u današnje vrijeme, kada je u zdravstvu veoma teško, olakšati daljnji rad“, kazao je ministar Mandić.

Predstojnik Klinike za psihijatriju Miro Klarić je izrazio zahvalnost svima koji su došli na svečanost od velikog značaja.

„Iznimno sam sretan kad vidim da je ova Klinika od oronule starice odnedavno se prerušila u najljepšu mladenku u našem gradu. Svojom mladošću i ljepotom unijela je ogromnu toplinu i energiju, ne samo u svoju unutrašnjost, nego i u djelatnike koji u njoj rade i naše bolesnike o kojima skrbimo“, kazao je Klarić.

BEEP je najveći projekt energetske učinkovitosti u BiH koji se realizira uz pomoć Svjetske banke. Projekt se implementira u razdoblju od 2015. do 2018. godine s ciljem predstavljanja prednosti i održivosti energetskih učinkovitosti. Procjenjuje se da će od povećanja energetske učinkovitosti višestruku korist imati oko 80.000 korisnika objekata u javnom sektoru. Također ovaj projekt pruža podršku Vladi na ispunjavanju obveza iz Sporazuma energetske zajednice kojom se obvezala na implementiranje direktive EU iz oblasti energetske učinkovitosti.