Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorena prva njemačka medicinska škola u BiH (FOTO)

BiH

bihac skola

Smail Mesić iz Cazina u 32. godini života upisao je srednju školu, onu za odrasle. Nije očekivao da će se ponovo naći u školskoj klupi, ali nezaposlenost je učinila svoje i primoran je da “ispeče” novi zanat.

Upisao je prvu njemačku medicinsku školu u BiH. Iako će nastavu pohađati u Bihaću, diploma će biti njemačka, piše Deutsche Welle.

Smail mesic

Smail Mesić

“Završio sam Medresu, ali već dvanaest godina tražim posao. Radio sam svašta, ne biram, samo da zaradim dnevnicu. Ali više se ne može, odlučio sam da idem iz ove zemlje a ovo mi se čini kao odlična prilika, objašnjava Smail.

Za 75 polaznika školska godina počet će 5. oktobra, ali neki od njih već su zagrijali stolicu i uče njemački jezik.

Ideja je bila da školu upiše 25 polaznika, ali sva mjesta su popunjena za nekoliko dana. Tako da se taj broj popeo na 87. Učenici će biti raspoređeni u četiri razreda. Nastava će se odvijati svakodnevno, tako da uz školovanjem nije moguće raditi.

Jedini uslov prilikom upisa bio je punoljetstvo.

“Ovo je srednja medicinska škola po njemačkim standardima. Prvi smo koji imamo odobrenje njemačke pokrajine Baden – Württemberg za otvaranje škole za odrasle. Diplomu će polaznici dobiti u Stuttgartu nakon što polože stručni ispit u ministarstvu pokrajine”, kaže Alida Piralić, direktorka Centra za obrazovanje odraslih Salto.

Školarina iznosi 2000 maraka godišnje, s tim da su stipendisti su oslobođeni plaćanja. Budući učenici dolaze iz svih krajeva BiH. Među njima ima mladih ali i onih koji gaze petu deceniju života. Svima im je zajednička želja da steknu zvanje i odu u Njemačku, gdje vide svoju budućnost.

Aida Piralić

Aida Piralić

A da će im put do tog cilja biti dosta olakšan zahvaljujući ovoj školi, direktorka Piralić tvrdi i obrazlaže na sljedeći način:

“Diploma koju budući medicinari dobiju priznata je u EU. Samim tim se dobija i trajna viza, kao i radna dozvola u Njemačkoj. Stipendisti, njih 27 ugovorom su se obavezali da će pet godina raditi za patronažnu službu čija je vlasnica idejni pokretač Salto škole. Ostali mogu tražiti posao bilo gdje u Njemačkoj ili EU”, objašnjava Piralić i dodaje da je svima praksa u Njemačkoj je plaćena.

S dugogodišnjim iskustvom medicinskog radnika u Njemačkoj, Jasna Tutić došla je u Bihać kako bi u Salto školi učenicima prenijela znanje o patronaži i svemu što takav posao podrazumijeva.

“Moj zadatak je da učenicima dočaram šta znači biti dio patronažog tima. To je ukratko, bolnička briga o pacijentu u njegovom domu. Najčešće je riječ o teškim bolesnicima koji u svojoj kući imaju šok-sobu, a mi smo tu da pratimo vitalne znakove i pružamo svu medicinsku pomoć”, objašnjava Jasna.

Nakon što je u Bihaću radila kao medicinska sestra, posao u Njemačkoje je za nju bio potpuno novo otkriće, jer je naučila koristiti sve savremene aparate za intenzivnu njegu pacijenata. To čeka i ove polaznike, dodaje Jasna.

Jasna Tutić, medicinska sestra s dugogodišnjim iskustvom u Njemačkoj

Jasna Tutić, medicinska sestra s dugogodišnjim iskustvom u Njemačkoj

Kroz nastavni proces tokom tri godine, sa učenicima će raditi sedam nastavnika a osim teorijskog dijela, školovanje podrazumijeva i mnogo prakse.

Prva godina školovanja odvijaće se 30% na njemačkom jeziku, druga 50%, a treća je 70% na njemačkom jeziku.

Salto vrši nostrifikaciju, odnosno priznavanje diploma po njemačkom zakonu o njezi bolesnika uz desetomjesečnu obuku.

“Dali smo 27 stipendija, a dobili su ih oni koji su bili najbrži i prvi upisali školu”, ističe Alida Piralić.

Do početka školske godine Smail pohađa kurs njemačkog, koji je organizovala škola za one koji slabo ili nikako ne poznaju taj jezik. Tako će lakše pratiti nastavu. S nestrpljenjem čeka početak školske godine i sve nade polaže u to da će za tri godine imati dozvolu za rad u Njemačkoj.

0,,18718186_403,00

Učionica/soba u kojoj se obavlja praksa

Sagovornik Deutsche Wellea jedan je od onih koji su dobili stipendiju, tako da je školovanje za njega besplatno:

“Drugačije se ne bih mogao upisati, jer nemam dvije hiljade maraka za školarinu”.