Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorena vrata 28. Međunarodnog sarajevskog sajma knjiga

28. Međunarodni sarajevski sajam knjiga

Uručivanjem knjiga prvim posjetiocima danas je u Centru Skenderija u Sarajevu otvoren 28. Međunarodni sarajevski sajam knjiga. Svečano i službeno otvorenje Sajma biće upriličeno večeras u 18 sati u Domu mladih, javlja Anadolu Agency (AA).

Posjetioci će imati priliku upoznati se s najnovijim, ali i da potraže neka starija izdanja, na štandovima blizu 200 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Irana, Njemačke, Švedske, Danske, Italije i mnogih drugih zemalja.

“Sajam se otvara u 10 i biće otvoren 19 sati. Ulaz je besplatan, tako da svi koji dolaze siguran sam da će naći nešto što ih interesuje a imaju priliku da nam više puta dolaze, ne sprječava ih nikakva administrativna zapreka, odnosno sama ulaznica” izjavio je za AA Ajdin Šahinpašić, direktor TKD Šahinpašić.

On je pozvao sve građane da dođu i na svečano otvorenje Sajma u Domu mladih gdje će biti upriličen i koktel prijem.

U okviru 28. Sarajevskog sajma knjiga, koji će biti održan do 25. aprila, pod pokroviteljstvom Ministarstva bit će održane 24 promocije i predstavljeno ukupno 70 novih naslova 26 autora i izdavača porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji rade u 12 zemalja.

Ovogodišnji Sarajevski sajam knjige održava se na 2.000 kvadratnih metara prostora koji je u potpunosti popunjen.

Kantonalno javno preduzeće “Skenderija” u saradnji sa partnerom TDK “Šahinpašić” ovogodišnji Sajam organizuje uz zemlju partnera Republiku Tursku i Ministarstvo kulture Republike Turske, koja će se kroz pet sajamskih dana predstaviti posebnim programom na nacionalnom štandu.

Upravni odbor Fondacije “Kemal Bakaršić” donio je odluku da ove godine u okviru 28. Međunarodnog sajma knjiga u Sarajevu dodijele stipendije za doprinos razvoju bibliotekarstva. Ovogodišnji laureati su Ivana Teronić Oruč, bibliotekarka Pravnog fakulteta u Sarajevu, i Mašo Mehmedović, magistar bibliotekarstva i komparativne književnosti iz Srebrenika.