20 u Mostaru

Otvoreno 45 birališta u BiH za izbore u Hrvatskoj

Lokalni izbori u Mostaru
04.07.2020.,Mostar,BiH - Guzve na otvaranju birackih mjesta Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Osim birališta u Mostaru, otvoreno je i deset biračkih mjesta u Vitezu, šest u Sarajevu, četiri u Livnu, tri u Tuzli, te dva u Banjoj Luci

Dvadeset birališta na kojima građani Bosne i Hercegovine koji imaju i hrvatsko državljanstvo mogu glasati za Sabor Republike Hrvatske, otvoreno je jutros u Gradu Mostaru. Problemi ovog puta nisu zabilježeni, a s obzirom da birači po prvi put imaju priliku glasati dva dana, od jutros nema ni velikih gužvi pored glasačkih kutija.

Na teritoriji Bosne i Hercegovine građani s pravom glasa mogu glasati na 45 biračkih mjesta u gradovima u kojima postoje diplomatsko-konzularna predstavništava Republike Hrvatske. Na svim lokacijama obavezna je primjena preventivnih higijensko-epidemioloških mjera u skladu s preporukama Državnog izbornog povjerenstva.

04.07.2020.,Mostar,BiH – Guzve na otvaranju birackih mjesta
Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Članovi biračkih odbora dužni su nositi zaštitne maske i rukavice, a biračima koji će morati dezinficirati ruke pri ulasku u prostoriju u kojoj se glasa preporučena je i upotreba maski i vlastite olovke kojom će ispunjavati listiće, uz strogu i fizičku distanca među glasačima.

Osim birališta u Mostaru, otvoreno je i deset biračkih mjesta u Vitezu, šest u Sarajevu, četiri u Livnu, tri u Tuzli, te dva u Banjoj Luci. Prema podacima DIP-a u BiH je registrovano 96.535 birača. Bh. građani s pravom glasa izabrat će tri zastupnika u Saboru iz jedanaeste izborne jedinice.