Nevrijeme

Žuto upozorenje u gradovima širom BiH

Kišni dan u Sarajevu
26.05.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Kisno, tmurno i hladno vrijeme u Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Jutros je na sjeveroistoku Bosne vrijeme sunčano, a u ostatku zemlje pretežno oblačno

Žuto upozorenje zbog nepovoljnih vremenskih prilika izdato je za većinu područja u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Žuto upozorenje zbog grmljavinskog nevremena izdato je za područja Livna, Sarajeva, Tuzle, Foče, Mostara, Trebinja i Višegrada.

Jutros je na sjeveroistoku Bosne vrijeme sunčano, a u ostatku zemlje pretežno oblačno.

Najniža temperatura zraka izmjerena je na Bjelašnici, osam stepeni, dok je najtoplije bilo u Neumu, 26 stepeni. U Sarajevu je izmjereno 14 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Kiša, lokalni pljuskovi i grmljavina očekuje se u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Poslije podne slaba kiša je moguća ponegdje na istoku i sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 22 do 28, na jugu do 32 stepena.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne mjestimično je moguća slaba kiša. Dnevna temperatura oko 24 stepena.

U nedjelju u Bosni jutro će biti umjereno do pretežno oblačno, uz postepeno smanjenje naoblake tokom dana. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne povremeno je moguća slaba kiša. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 23 do 29, na jugu do 34 stepena Celzijusa, prognoza je meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine.

U ponedjeljak se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne ponegdje na jugoistoku Bosne i istoku Hercegovine mogući su lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 24 do 30, na jugu do 34 stepena.

U utorak se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme. U prvom dijelu dana u većem dijelu Bosne očekuje se kiša. Prije podne razvedravanje u Krajini i Posavini, a do kraja dana i u ostatku Bosne. U Hercegovini sunčano uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu od 19 do 24, a dnevna od 15 do 21, na jugu od 24 do 29 stepeni.

U srijedu vrijeme će biti sunčano. Jutarnja temperatura od 8 do 15, na jugu do 19, a dnevna od 21 do 28, na jugu do 32 stepena.