Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

seljublje

Otvoreno deminersko radilište površine od čak milion i 380 hiljada kvadratnih metara

seljublje deminiranje
Foto: Općina Kalesija

Iz Oružanih snaga BiH apeliraju na građane da smanje kretanje na dijelu gdje se izvodi deminiranje i da ukoliko imaju bilo kakava saznanja o minama da to prijave deminerskom timu

Oružane snage Bosne i Hercegovine zajedno sa predstavnicima Općine Kalesija danas su otvorile deminersko radilište u naselju Seljublje.

Riječ je o površini od 1.380.931 m2 i čišćenje će trajati cijelu kalendarsku godinu.

– Prema prikupljenim informacijama na ovom potezu ima oko 37 minskih polja, ali taj broj je sigurno znatno veći jer su ovdje vođene borbe tokom proteklog rata – kazao je Edin Sejdinović, oficir za operacije deminiranja.

Prema njegovim riječima na ovom potezu se očekuje najviše nagaznih i poteznih mina ali i drugih minsko-eksplozivnih naprava.

– Ovo je važan deminerski projekat za područje općine Kalesija. Riječ je o nastavku projekta u kojem Općina Kalesija aktivno učestvuje i pruža i logističku podršku. Mi smo kandidirali još određeni broj površina za koje znamo da su zagađene minama te se nadamo da će se pronaći sredstva kako bi bilo to očišćeno i kako bi Kalesiju proglasili općinom bez mina – rekao je šef Službe za komunalne poslove i civilnu zaštitu Ismet Mešić koji je prisustvovao početku radova zajedno sa savjetnikom općinskog načelnika Alijom Džafićem i koordinatorom za deminiranje Fikretom Križevcem.

Iz Oružanih snaga BiH apeliraju na građane da smanje kretanje na dijelu gdje se izvodi deminiranje i da ukoliko imaju bilo kakava saznanja o minama da to prijave deminerskom timu, saopćeno je iz Općine Kalesija.