Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpredsjednik fbih

SDA ostaje bez vlasti, Lendo kaže da je u pitanju sudbina Bosne i Hercegovine

refik lendo
Foto: Fena

Danas onaj ko bude glasao drugačije, izdajica je svih Bosanaca i Hercegovaca, rekao je Lendo

Više stotina građana okupilo se ispred zgrade Federalnog parlamenta gdje je počela vanredna sjednica Predstavničkog doma posvećena imenovanju novog, postizbornog saziva Federalne vlade. Sudionicima protesta obratio se potpredsjednik FBiH i član SDA Refik Lendo.

Povod za njihovo okupljanje je najnovija odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije BiH. Jučerašnja nametnuta odluka visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, tiče se načina imenovanja ovog, ali i budućeg saziva Federalne vlade.

Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala je članove, simpatizere i sve građane da se u petak u 13:30 sati pridruže protestima ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine gdje će se pola sata kasnije (u 14:00 sati) održati sjednica o formiranju Vlade FBiH.

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo izašao je iz zgrade Parlamenta, da bi se obratio građanima i pružio podršku protestima.

– Ovdje, mi na ovom mjestu i parlamentarci u klupama, brane danas demokratiju i obraz Bošnjaka, Bosanaca i Hercegovaca. Danas se odlučuje o sudbini Bosne i Hercegovine. Koliko su nas puta ponizili i izdali, danas ne smiju. Danas onaj ko bude glasao drugačije, izdajica je svih Bosanaca i Hercegovaca. Hvala vam što ste danas došli ovdje da podržite Bosnu i Hercegovinu, što ste došli da podržite ljude koji su na vašoj strani – naglasio je Lendo, obraćajući se sudionicima protesta.

879237cc7b0100b958942aa6f27e107a-1-1

Novu vladu bi trebali činiti SDP, Narod i pravda, Naša stranka, HDZ BiH i HDZ 1990.

Kako trenutno stoje stvari SDA i DF će, uz NES i SBiH, ostati van vlasti.

Zgradu Parlamenta osiguravaju pojačane policijske snage, a sjednicu prati veliki broj novinarskih ekipa.