Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću: Prvo se mijenjaj ti, pa Dodik!

sda-2
Foto: D. Begović

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost Sejfudin Tokić uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću. Njegovo pismo prenosimo u cjelosti:

“Poštovani predsjedniče, imaš moju podršku za poruku nedavno upućenu Miloradu Dodiku, ili se mijenjaj ili ćeš biti promijenjen. Mada ne vjerujem da će se on i njegovi promijeniti, ne mijenjaju se već više od dvije stotine godina, ali poruka mi se svidjela jer njome vraćaš bar na trenutak dostojanstvo bošnjačke politike i Bošnjaka.

Ipak, mislim da je puno bitnije da se mi promijenimo i tada bi se, u to sam siguran, promijenili i oni…Posebno je važno da se ti kao izabrani, još uvijek aktuelni vođa bošnjačkog naroda promijeniš i počneš razlikovati lično, porodično, stranačko i državno.

Tvoj omiljeni govor iz predizborne kampanje koji si ponavljao više desetina puta u opštinama i gradovima sa apsolutnom bošnjačkom većinom kako narod treba glasati za nekog kandidata SDA jer “ima mobitel u kojem je broj telefona predsjedavajućeg predsjedništva, predsjedavajućeg Vijeća ministara, predsjedavajućeg federalne Vlade, predsjedavajućeg Kantona, svih bitnih direktora javnih preduzeća, svih šefova parlamenata..”, dokaz je da si sve pobrkao i da funkcija koju obnašaš i broj telefona koji imaš ne pripada samo tebi, članovima porodice i prijatelja i stranci SDA, nego narodu i državi…

Nije ovo prvi puta da to brkaš i da najvišu državnu funkciju, koristiš isključivo u funkciju kako kažeš “svojih veza”. Bošnjački narod živi u historijsko važnim vremenima koja dugoročno određuju sudbinu naših budućih pokoljenja i nemaš pravo svojim djelovanjem dijeliti naš narod na one koji imaju privilegiju posjedovanja broja mobitela tvog i onih koji to nemaju. Hoću da vjerujem da ćeš ovu poruku ispravno i dobronamjernu shvatiti i promijeniti se. Mislim da razumiješ da sam ti na ovaj način ovu poruku morao poslati jer ja nemam onaj telefon koji svi tvoji imaju”, kaže se u otvorenom pismu.