Otvoreno preuređeno Odjeljenje za plućne bolesti JZU Bolnica Kasindo

BiH

Kasindo (3)

U prisustvu uposlenika Odjeljenja za plućne bolesti Javne zdravstvene ustanove Bolnica Kasindo Istočno Sarajevo i pripadnika Turskog bataljona mirovnih snaga EUFOR-a u BiH danas su svečano otvorene preuređene prostorije tog bolničkog odjeljenja.

Vrpcu su presjekli brigadir Abdullah Ozkantar, predsjednik Turske vojne misije u BiH i doktorica Olivera Mačar, načelnik Odjeljenja za plućne bolesti.

Kasindo (1)

“Nakon enterijerskih radova, koji su urađeni uz pomoć donacije Turskog bataljona EUFOR-a, danas smo otvorili plućno odjeljenje. Sve ovo sam uradila za moje pacijente, za njihovo kvalitetnije liječenje. Boraviće u prozračnijim i čistim prostorijama. Mislim da će biti zadovoljniji našom uslugom i liječenju. Zahvaljujem se EUFOR-u na ovoj akciji. Sa ekipom s kojom sam sarađivala ostvarila sam odlične ljudske odnose i saradnju. Nadam se da će se naša saradnja nastaviti i da ćemo postati prijatelji“, rekla je Mačar.

Kasindo (5)

Brigadir Ozkantar bio je presretan zbog osmjeha koje je vidio na licima uposlenika Odjeljenja za plućne bolesti, ali i pacijenata koji sada imaju mnogo bolje uslove za liječenje.

“Doktorica Mačar nam se obratila za zahtjevom da se uradi nešto po pitanju renoviranja unutrašnjih prostorija ovog odjeljenja. Godinama ovdje ništa nije rađeno po tom pitanju, tako da smo odlučili da uradimo krečenje svih prostorija. Jako smo sretni što smo mogli dati naš doprinos da bolesnici koji su ovdje imaju bolje uslove za liječenje, te da borave u čistijim i prozračnijim prostorijama“, rekao je Ozkantar.

Kasindo (4)

Nakon otvorenja delegacija Turskog bataljona obišla je cijelo odjeljenje i uvjerila se u dobro obavljen posao. Da su učinili dobro djelo potvrdili su im i pacijenti, a jedan od njih Goran Božić posebno im se želio zahvaliti.

“Samo onaj ko je ovdje boravio dva ili tri mjeseca zna kakvu su promjenu doživjele ove prostorije. Sada su uslovi za boravak u ovom odjeljenju mnogo bolji i čovjek se nekako psihološki osjeća mnogo bolje“, naveo je Božić, koji se liječi od tuberkuloze.

Kasindo (2)

Doktorica Mačar potvrdila nam je da je sasvim slučajno došlo do ove saradnje. Preko prijatelja je stupila u kontakt sa Turskim bataljonom EUFOR-a koji je veoma rado prihvatio prijedlog da donira uređenje enterijera Odjeljenja za plućne bolesti. Istakla je da je veoma zahvalna na gestu koji su napravili, jer prostorije duže od deset godina nisu bile okrečene, niti se bilo šta radilo na njihovom enterijeru. I jedna i druga strana izrazili su nadu da je ovo samo početak dobre međusobne saradnje.