GSS Trebević

Ovako izgleda akcija spašavanja na trasi Trebevićke žičare (FOTO)

20200924_2_44505047_58371501_Web

U Sarajevu je u četvrtak održana simulacija vježbe spašavanja, u slučaju potrebe evakuacije putnika na trasi Trebevićke žičare, javlja Anadolu Agency (AA).

Simulacija je organizirana uz prisustvo Specijalne jedinice Federalne uprave policije – alpinistički tim, SJ Kantonalne uprave policije, Federalne uprave civilne zaštite i GSS-a Trebević.

Vježbi je prisustvovao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je u izjavi medijima rekao da je danas organizirana vježba spašavanja kojom je pokazano da Gorska služba spašavanja Trebević, koju je osnovao Grad Sarajevo, između ostalog, i za ove potrebe, odnosno vanredno spašavanje na žičari, pokazala ”zavidan nivo znanja ovog posla”.

Prema njegovim riječima u akciji su učestvovale svi policijski organi i tijela u BiH, od državnih, federalnih i kantonalnih tako i pripadnici Federalne i Kantonalne Civilne zaštite.

”Zaista, Gorska služba spašavanja Trebević, ima snažnu podršku svih tih institucija i danas smo vidjeli da se naši sugrađani, turisti i VIP ličnosti mogu osjećati sigurno kada koriste Trebevićku žičaru”, rekao je Skaka.

Dodao je kako je danas mjereno i vrijeme koje je potrebno za evakuaciju putnika iz gondole.

“Zaista je to jedan zavidan nivo ozbilnjosti, sposobnosti svih ovih ljudi koji rade ovaj ozbiljan i odgovoran posao”, rekao je Skaka.

Onima koji ostanu zarobljeni u gondoli kazao je kako mogu uvijek pozvati 122, ali da i sve ekipe koje rade na početnoj i završnoj stanici Trebevićke žičare redovni prate sve što se dešava tokom vožnje.

”Nema brige. Gorska služba spašavanja Trebević je sigurno spremna za sve aktivnosti“, rekao je Skaka.

Mustafa Kadribegović, privremeni rukovodilac Federalne uprave civilne zaštite, rekao je kako je danas održana vježba spašavanja s Trebevićke žičare i da je to jedan standardni postupak koji se provodi najmanje jednom godišnje u koordinaciji timova koji su predviđeni za učešće u spašavanju u slučaju zastoja na Trebevićkoj žičari.

U vježbi su učestvovali timovi Federalne uprave civilne zaštite, Federalne uprave policije, Kantonalne uprave policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i GSS Trebević.

”Vježba je završena uspješno. Cilj je da se iskoordinira ono što je planom spašavanja predviđeno. FUCZ je učestvovala s tri tima na dvije lokacije i može se reći da je prošlo u najboljem redu. Naši timovi ovakve stvari rade i na žičarama na planini Bjelašnici i Igmanu. Posebno je to intenzivnirano u zimskim uslovima kada su i najteži uslovi za rad. Održavamo nivo vježbe, kondicije, uigranosti timova i ja mislim da je to dobar put da se osigura kvalitet rada i mogućeg spašavanja na ovakvim objektima“, rekao je Kadribegović.

Kazao je kako kada je riječ o ljudskim resursima FUCZ-a, uvijek se može računati na deset timova koji su osposobljeni za ovakve aktivnosti.