Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Agencija za nadzor nad tržištem

Ove dječije stolice se povlače sa bh. tržišta, predstavljaju ozbiljan rizik od povreda

stolica

Agencija za nadzor nad tržištem BiH objavila je da one ne ispunjavaju sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 14988:2018

Na tržištu BiH pronađene su dvije dječije stolice za hranjenje, romobil, dva stola i biciklistička kaciga koji spadaju u grupu nesigurnih proizvoda, jer predstavljaju ozbiljan rizik od povreda.

Riječ je o dječijim stolicama za hranjenje “Doli” iz Turske, te “Kuki Dino” firme “Čipolino” iz Bugarske koje predstavljaju ozbiljan rizik od povreda za djecu, jer nisu stabilne i mogu se prevrnuti prilikom upotrebe.

Agencija za nadzor nad tržištem BiH objavila je da one ne ispunjavaju sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 14988:2018.

Romobil “TGR005172” iz Kine predstavlja ozbiljan rizik od povrede jer je došlo do trajnih deformacija i preloma prednjeg točka, prečnik prednjih točkova manji je od propisanih 120 milimetara, a prečnik krajeva ručki manji od propisanih 140 milimetara, dok upozorenje i uputstvo nisu napisani ni na jednom od službenih jezika u BiH.

Ljetni sto “S3021-2” i metalni model “YXTB1256B” proizvedeni u Grčkoj i predstavljaju ozbiljan rizik od povreda za korisnika jer nisu stabilni i mogu se lako prevrnuti, a ne ispunjavaju sigurnosne zahtjeve propisane u standardima BAS EN 581-1:2018 i 581-3:2018.

Biciklistička kaciga “Honghuji” proizvedena u Kini nesigurna je jer ne posjeduje dovoljnu apsorpciju udara, uređaj za stezanje nije kompletan, proizvod nije potpuno označen, a nedostaje i obavezno upozorenje na proizvodu i pakovanju.

Svi uvoznici su povukli proizvode sa tržišta i uništili ih, a potrošačima koji su kupili ove proizvode savjetuje se da prestanu da ih koristi i vrate uvozniku ili u trgovinu gdje su ga kupili, navodi se u saopćenju Agencije za nadzor nad tržištem.