BiH

Statistički podaci

Više od 250.000 pušača u BiH cigarete kupuje “na crno”

27/09/2019

Najviše pušača koji se snabdijevaju na "crnom tržištu" ima Bosna i Hercegovina, a slijede Srbija i Hrvatska

Oko 600.000 ljudi u zemljama bivše Jugoslavije kupuje duhanske proizvode na “crnom tržištu”, pokazuju rezultati istraživanja Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Procjenjuju da to nanosi štetu poreskim prihodima od oko 306,7 miliona eura.

Krijumčari i ilegalni prodavci duhana ostvare profit od oko 200 miliona eura godišnje u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, pokazuje istraživanje koje je Institut sproveo metodom anketiranja 21.000 osoba.

Najviše pušača koji se snabdijevaju na “crnom tržištu” ima Bosna i Hercegovina (254.890), a slijede Srbija (138.361) i Hrvatska (87.703).

“U proteklih deset godina poreski gubici najveći su u BiH i Crnoj Gori. Svaki drugi pušač kaže da kupuje na ‘crnom tržištu’ zbog nižih cijena. Dvije trećine ispitanih navode da bi u situaciji povećanja životnog standarda prestali sa ilegalnom kupovinom cigareta”, konstatuje se u istraživanju.

Zbog sivog tržišta duhanskih proizvoda, BiH je u posljednjih 10 godina pretrpjela gubitak poreskih prihoda u visini od devet odsto BDP-a, Crna Gora od šest procenata, a Srbija i Hrvatska od po dva odsto BDP-a.

U izvještaju se navodi da su ulični preprodavci (62 odsto) glavni kanal sivog tržišta u regionu, na kojem pušači ilegalno kupuju duhanske proizvode. Gotovo polovina od ukupnog broja ispitanika, tačnije njih 46 posto, kao glavni razlog zašto su počeli da kupuju na sivom tržištu navodi poskupljenje cigareta i duhanskih proizvoda u legalnoj prodaji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.