prosječna brojka

Ove godine u HNK upisano 1.769 prvačića

prvi dan skole nastava skola ucenici – Anadolija (6)

Na području HNK-a djeluje 50 osnovnih (49 javnih i 1 privatna) i 29 srednjih škola

Drugi upisni rok za prijem prvašića u školama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je okončan, međutim bit će upisani i učenici koji se iz bilo kojeg razloga prijave naknadno, kako bi početkom septembra bili spremni za obrazovanje.

U školskoj 2022/2023. godini u HNK upisano je 1.769 prvačića, doznaje Fena iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta koji napominju kako u odnosu na prethodnu godinu ne postoje značajna odstupanja kada je riječ o broju upisanih učenika u prvi razred.

Na području HNK-a djeluje 50 osnovnih (49 javnih i 1 privatna) i 29 srednjih škola.

Iz resornoga Ministarstva navode da ohrabruje podatak da je navedeni broj škola ustaljen već nekoliko godina, odnosno da nijedna škola nije zatvorena.

Sve škole su kadrovski spremne za prijem prvačića, a kad je uopće riječ o natječajima zaposlenika, oni će u budućem razdoblju biti raspisani po zahtjevima škola.

Ove godine Vlada HNK je, na prijedlog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, iz Budžeta za 2022. godinu u izdvojila 2.900,000 maraka za nabavu udžbenika i priručnika za 16.195 učenika javnih osnovnih škola u HNK-u od 1. do 9. razreda.

Proces nabave provest će Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta na način da će finansijska sredstva dostaviti školama, prema utvrđenim specifikacijama i popisima, za svaku školu posebno, a školske će uprave osigurati raspodjelu tih udžbenika školarcima u septembru, odnosno na početku nove 2022./2023. školske godine.