Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno iz pentagona

Amerikanci za Ukrajince naručili raketne sisteme NASAMS

New Project (30)

Razvijen i izgrađen u saradnji s norveškim Kongsberg Defence & Aerospace, NASAMS se sastoji od radara Sentinel, napredne rakete zrak-zrak srednjeg dometa i centra za distribuciju vatre KDA

Ministarstvo odbrane SAD-a potpisalo je ugovor s kompanijom Raytheon Missiles & Defence za proizvodnju protivzračnih raketnih sistema NASAMS za Ukrajinu.

Iznos ugovora premašuje 182 miliona dolara, navodi se na web stranici američkog Ministarstva odbrane, prenosi Ukrinform.

“Raytheon Co… dobio je ugovor s fiksnom cijenom od 182,295,333 dolara. Nabavka američkih nacionalnih naprednih raketnih sistema zemlja-zrak (NASAMS)… Radovi će se izvoditi u Tewksburyju, Massachusetts, s procijenjenim datumom završetka 23. avgusta 2024. U trenutku potpisivanja ugovora sredstva iz Inicijative za promicanje sigurnosti Ukrajine za fiskalnu godinu 2022. izdvojena su u iznosu od 182.295.333 USD”, stoji u poruci.

Raytheon pak pojašnjava da će NASAMS biti prebačen u Ukrajinu kao odgovor na potrebu zemlje da se brani od prijetnji iz zraka.

“Raytheon Missiles & Defense i naši partneri naporno rade na brzoj isporuci ovog kritičnog, dokazanog sistema protivzračne odbrane kako bi pomogli Ukrajincima da odbrane svoju domovinu”, rekao je predsjednik Land Warfare & Air Defense Tom Laliberty.
Istaknuo je da će se “Ukrajina pridružiti desetak zemalja diljem svijeta koje se oslanjaju na NASAMS u porazu višestrukih prijetnji, uključujući krstareće rakete, zrakoplove i bespilotne sisteme.”

Razvijen i izgrađen u saradnji s norveškim Kongsberg Defence & Aerospace, NASAMS se sastoji od radara Sentinel, napredne rakete zrak-zrak srednjeg dometa i centra za distribuciju vatre KDA.

NASAMS pruža braniteljima protivzračne odbrane prilagodljiv, najsuvremeniji odbrambeni sostem koji može maksimizirati sposobnost identificiranja, borbe i uništavanja neprijateljskih aviona, bespilotnih letjelica i krstarećih projektila.