Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

objavljene biografije

Cure detalji hapšenja širom Hrvatske: Uplatili penzioneru na račun 100 miliona kuna?!

uhapseni hrvatska
Škugor, Husić i Šurjak / FOTO: Pixsell

Husićeva i Šurjakova kompanija OMS upravljanje osnovana je krajem 2019. godine i do lani nije imala prihode. Lani je, pak, prijavila prihode od preko 220 miliona kuna, tačnije 223.227.200 kuna

U Hrvatskoj su jutros policija i USKOK obavili seriju pretresa i hapšenja širom te zemlje. Tamošnji mediji već su se dočepali imena uhapšenih “krupnih riba”. Jedan od njih je i Damir Škugor direktor je Službe trgovine prirodnim plinom u Ini. Diplomirao je 2002. godine na Rudarsko-geološkom-naftnom fakultetu u Zagrebu te nosi titulu diplomiranog inženjera naftnog rudarstva, piše 24sata.hr.

Karijeru u Ini započeo je u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, Unutar Ine obavljao je rukovodeće pozicije glavnog direktora INAgip-a, direktora Sektora komercijalnih poslova, a od jula 2016. zadužen je za vođenje Inine Službe trgovine prirodnim plinom.

Škugor je, neslužbeno se doznaje, omogućio svom prijatelju Josipu Šurjaku da njegova kompanija OMS upravljanje kupi plin po izuzetno niskim cijenama i proda ga po puno većim cijenama. Šurjak osim u poduzetničkim vodama ima i advokatsku firmu, a i šef je Hrvatske advokatske komore. Diplomirao je 1994. na Pravnom fakultetu u Zagrebu. U Imenik advokata Hrvatske advokatske komore upisan je 1. januara 1998. sa sjedištem ureda u Zagrebu. Šurjak je bio predsjednik Advokatskog zbora Zagreb od 2015. do 2018. godine te član Upravnog odbora HOK-a i Izvršnog odbora HOK-a.

Prvi put je za predsjednika Hrvatske advokatske komore izabran u julu 2018., a lani i drugi put.

– Uhapsilo mi predsjednika Komore, a cijeli marifetluk skužio Ured za sprečavanje pranja novca jer su penzioneru na račun uplatili 100 mil. kuna. Srećom, Komora svake godine organizira predavanja o sprečavanju pranja novca koja su obavezna- objavio je na svom profilu na Facebooku advokat Ismar Avdagić.

Uhapšen je, prenose mediji, i njegov partner u kompaniji OMS upravljanje, poduzetnik Goran Husić. On je, piše Jutarnji, desetak godina bio direktor hrvatske MMA lige.

Javnosti je postao poznat prije dvije godine zbog zavrzlama oko isplate naknade za zemljište na kojemu se nalazi okretište tramvaja u Prečkom, kao suorganizator protesta. Husić je bio u lovu na naknadu za zemljište; okretište tramvaja u Prečkom otkupio je, prema vlastitim riječima, od svojih višedesetljetnih prijatelja, porodice Maršanić. Njih je godinama zastupao u dugoj trakavici s Gradom.

Godine 2019. Maršanići su dobili pravomoćno rješenje od Ministarstva pravosuđa da im Grad Zagreb mora vratiti to zemljište koje je zahvaljujući tramvaju ispalo dobra moneta za pregovore.

Husićeva i Šurjakova kompanija OMS upravljanje osnovana je krajem 2019. godine i do lani nije imala prihode. Lani je, pak, prijavila prihode od preko 220 miliona kuna, tačnije 223.227.200 kuna.

U 2021. nije povećavala ni smanjivala broj zaposlenih, a imala je jednog zaposlenika.