Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sukob interesa na djelu

Ovi funkcioneri imaju više fotelja: U vlasti su, ali i u javnim preduzećima i ustanovima

Od državnog do kantonalnog nivoa, desetine izabranih zvaničnika trenutno su direktori javnih ustanova i javnih preduzeća, sjede u upravnim i nadzornim odborima

O tome u kojoj mjeri je nužno donijeti novi Zakon o sukobu interesa koji bi spriječio pojavu da izabrani zvaničnici na svim nivoima vlasti obavljaju po dvije ili tri funkcije u javnom sektoru, svjedoči registar javnih funkcionera koji je objavio Transparency International BiH.

Piše: A. DUČIĆ

Naime, trenutno, prema ovom registru desetine izabranih zvaničnika trenutno su direktori javnih ustanova i javnih preduzeća, sjede u upravnim i nadzornim odborima.

Tako je zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH Ljubica Miljanović trenutno i aktuelna v.d. direktorica JZU Bolnice Trebinje, dok je SNSD-ov ministar saobraćaja i komunikacija BiH Vojin Mitrović u Nadzornom odboru preduzeća “Komunalac” AD Bijeljina.

Zlatko Kravić (SBB) zastupnik u Parlamentu FBiH donedavno je bio direktor Opće bolnice u Sarajevu, dok je potpredsjednik FBiH Milan Dunović (DF) član Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Federalni parlamentarac Ibrahim Zukić (SDA) istovremeno je i direktor Doma zdravlja Srebrenik, dok je parlamentarac Ante Baković (HDZ) član Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Livanjskog kantona. Federalni zastupnik Adin Huremović (SBB) je direktor Centra Pošta Tuzla.

Kada je riječ o NSRS-u, Darko Banjac, bivši poslanik DNS-a je v.d. direktor “Banja Mlječanica”. Ranka Perić – Romić, poslanica SNSD-a istovremeno je i dekanica na Fakulteta političkih nauka Univerziteta Banjaluka. Srđan Todorović, poslanik SP-a je i direktor FZZ životne sredine i energetske efikasnosti RS.

Valerija Lakić, poslanica SNSD-a je i direktorica Fonda zdravstvenog osiguranja filijala Trebinje, a Mirko Sovilj, poslanik DNS-a je donedavno bio na čelu Bolnice u Prijedoru. Miroslav Vujičić, poslanik SNSD je i v.d. dirketora JU Zavod za zapošljavanje RS, a Vlado Đajić, poslanik SNSD i je direktor UKC Republike Srpske.

Nataša Trifković, poslanik SNSD-a istovremeno je i v.d. ustanove Matična biblioteka Istočno Sarajevo, dok je Dalibor Stević, poslanik SP-a i dekan Pedagoškog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo. Nedeljko Glamočak je poslanik SDS-a i član NO “KP Bobas” Kotor Varoš.

Diko Cvetinović, bivši poslanik DNS-a je i v.d. direktor “Komunalac” Bijeljin, a Darko Mitrić, poslanik u Klubu SP-a je i izvršni direktor “Vodovod i Kanalizacija” Bijeljina.

Ilija Tamindžija, poslanik SNSD-a je i izvršni direktor HET Trebinje, dok je Nedeljko Ćorić, poslanik SNSD-a i izvršni direktor “Elektro-Bijeljina”.

Dragan Čavić, poslanik NDP, je i v.d. direktora “Elektrokrajina” Banjaluka, a Saša Popović, poslanik SNSD-a i direktor “Elektrodistribucija” Laktaši. Milutin Tasovac, poslanik SNSD-a istovremeno je i izvršni direktor RiTE Ugljevik.

Danijel Jošić, poslanik tzv, Obrenove grupe je i član NO Gradske toplane Doboj, dok je Nebojša Marić, također poslanik tzv. Obrenove grupe i izvršni direktor Gradske toplane Doboj. Spomenko Stojanović, bivši poslanik DNS-a je i direktor ŠG Maglić Foča, a Dražen Vrhovac, poslanik SNSD-a je v.d. direktora IRB-a RS i član NO HPK AD “Draksenić”.

Iz TI BiH napominju da je Vrhovac trenutno v.d. direktora Investiciono razvojne banke RS koja svoje izvještaje o radu direktno podnosi Narodnoj skupštini RS u kojoj je on poslanik. Pored toga što je direktor IRB-a i poslanik, Vrhovac je, po podacima Banjalučke berze, i član nadzornog odbora preduzeća HPK a.d. Kozarska Dubica koje je od nedavno u stečaju, a čiji je većinski vlasnik Republika Srpska.

-Postojeći zakoni dozvoljavaju poslanicima na svim nivoima da budu na čelu javnih ustanova iako u brojnim slučajevima skupštine čiji su poslanici usvajaju budžete i izvještaje tih istih ustanova. Mnogi od poslanika rukovode javnim preduzećima na drugim nivoima vlasti što po mišljenju Komisije za utvrđivanje sukoba interesa RS ne predstavlja kršenje zakona iako mnogi javno koriste svoj uticaj u parlamentima za političku trgovinu pozicijama u javnim preduzećima – navode iz TI BIH.

Također i niz funkcionera na kantonalnom nivou su u skupštinama i vladama, ali i u javnim ustanovama i preduzećima.
Josip Tomić (HDZ BiH) je u zastupnik u Skupštini LK i član NO preduzeća “Komunalno” Grude. Zastupnik u Skupštini PK Ilija Ilić je direktor JP Radio postaja Odžak d.o.o. Njegov kolega iz ove skupštine član NO Vodovoda u Orašju.
Ministar u Vladi SBK Zoran Marković (HDZ BIH) je član JP “Parking Servis” d.o.o. Zenica, dok je poslanik u Skupštini ZDK Ismet Sarajlić (SBB) je član NO preduzeća “Igman” Konjic.

Ivana Barišić (HDZ) zastupnica Skupštine ZHK je članica upravnog odbora JU “Vrilo”, dok je njen stranački kolega Stjepan Vlašić u upravnom odboru ovog javnog preduzeća. Marija Iličić (HDZ) je članica UO Centra za socijalni rad Grude. Također, zastupnici HDZ-a ove skupštine Ivan Damjanović i Klaudija Skoko su članovi UO Centra za socijalni rad Široki Brijeg.

Zastupnik SDA u Skupštini KS Mahir Dević je i direktor Osnovne škole “Stari Ilijaš”, a Anel Šahinović iz Laburističke stranke, istovremeno je zastupnik u Skupštini USK i član UO JU Centar “Zuhdija Žalić” Velika Kladuša. U istom odboru je i zastupnica Edina Abdić-Pleho. Mersija Kasumović je zastupnica Skupštine ZDK i direktorica JU ZMRS ZDK. Marija Bešker (HDZ 1990) je zastupnica u Skupštini HNK i Narodna knjižica Rama.

Također trenutno je 14 zvaničnika kako u zakonodavnoj, tako i u izvršnoj vlasti, a što Izborni zakon trenutno dozvoljava. To su Edita Đapo (SBB), Šemsudin Dedić (SDA), Goran Opsenica (HDZ), Jelka Miličević (HDZ), Josip Martić (HDZ), Petar Galić (HDZ), Zora Dujmović (HDZ), Aljoša Čampara, Ajdin Teletović (SDA), Nevenko Herceg (HDZ), Hikmet Hodžić (SDA), Ivan Jozić (HDZ) i Stipan šarac (HDZ).