BiH

Holijaci kod višegrada

“Ovo je sramota grada”: Građani pokrenuli peticiju, traže uklanjanje nelegalne deponije

27/05/2022

Agonija traje 28 godina , jer se pored višegradskog mjesta Holijaci toliko godina odlaže otpad na nelegalnu deponiju, zbog nebrige i nezainteresovanosti gradskih vlasti

U Višegradu su danas aktivisti okupljeni oko inicijative „Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom“ pokrenuli su potpisivanje peticije, za potpuno uklanjanje deponije pred pragovima njihovih kuća.

Agonija traje 28 godina , jer se pored višegradskog sela Holijaci toliko godina odlaže otpad na nelegalnu deponiju, zbog nebrige i nezainteresovanosti gradskih vlasti.

Mještani, kao i aktivisti neformalne grupe građana, odlučili su pokrenuti akciju potpisivanja peticije, čime bi još jednom stavili na znanje da je deponija, osim što je potpuno nelegalna i ne posjeduje Zakonom propisane dozvole, takođe i protivna volji građana!

Organizatori su jasni u stavu:

„Ovo je sramota čitavog Višegrada. Deponija nije dovoljne veličine da primi sav otpad koji se ovdje odlaže, pa se smeće pali, a dim ide u naše kuće, ali i prema Višegradu. Turistički grad ne smije imati nelegalnu deponiju koja ugrožava naše zdravlje!“

Ulaz u selo Holijaci je istovremeno i put kroz samu deponiju i to već skoro tri decenije. Pored požara koji su česti radi „oslobađanja dodatnog prostora“ , problem nastaje i kada su poplave. Prilikom jakih kiša, stvore se naleti vode koji raznesu otpad, te još dodatno otežaju pristup domovima mještana.

Pored danas održanog potpisivanja peticije, građani udruženi u inicijativu „Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom“ dijelili su informativne letke, da bi informisali svoje sugrađane o problemu koji ih muči skoro trideset godina.

„Očekujemo od nadležnih da nas zaštite, da rade svoj posao, te da nađu sistemsko rješenje za odlaganje smeća. Deponija koja je naša noćna mora nije legalna, te očekujemo da se ukloni što prije!“ – poručuju iz grupe.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.