Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stav kontra HDZ-ovom

Ovo je zvaničan stav Njemačke vlade o izbornoj reformi u BiH: Nema dalje etničke podjele!

Ovakav stav Njemačke vlade dijametralno je suprotan stavu HDZ-a i Dragana Čovića koji traži “legitimno predstavljanje naroda”

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Miguel Berger u zvaničnom aktu na zastupničko pitanje zastupnika u Bundestagu Manuela Sarrazina iznio je zvaničan stav Njemačke vlade u vezi reforme izbornog zakonodavstva u BiH koja je potaknula međunarodna zajednica.

Piše: A. DUČIĆ

Tako Berger u ovom aktu, kojeg je objavilo Vijeće za demokratizaciju mira (DPC) navodi da kako je stav Njemačke vlade da vodeći politički cilj u procesu implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju “Sejdić-Finci” mora biti da se “prevlada etnička podjela države”.

– U okviru izborne reforme diskusija o principu “legitimnog predstavljanja” bi, prema shvatanju Njemačke vlade, mogla dovesti do produbljivanja podjela u BiH a samim time dovesti do dodatnih poteškoća za implementaciju presuda – navodi se u ovom aktu.

On dalje navodi kako je izborna reforma jedan od ključni prioriteta koje je formulisala Evropska komisija, te da je iz perspektive Njemačke vlade u tom kontekstu ključna implementacija presude “Sejdić – Finci”.

Inače, Sarrazin je pitao u kojoj mjeri će se Njemačka vlada angažirati da izborna reforma u BiH ne ode u pravcu dodatnih etničkih podjela posebno nakon političkog dogovara u BiH (između SDA i HDZ-a) o „legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda.

Inače, ovakav stav Njemačke vlade dijametralno je suprotan stavu HDZ-a i Dragana Čoviča koji se snažno propagira u ovom procesu. Treba naglasiti da će Vijeće za vanjske poslove EU 10. maja raspravljati o BiH, a s tim u vezi i ovoj temi.