Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak kod laktaša

Ovo su detalji dogovora kojeg su danas načelno postigli SNSD, HDZ i Trojka

trojka dodik hdz
Foto: Fena

Načelno je dogovorena i jednokratna pomoć javnim RTV servisima u omjeru koji će biti u korist BHRT-a

Lideri SNSD-a, HDZ-a i “Trojke”, danas su postigli značajan napredak kad je riječ o dogovoru o Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SNSD-a koji je bio domaćin sastanka održanog daleko od očiju javnosti u Laktašima. Dogovor bi, kako su naveli iz SNSD-a, trebao biti finaliziran u februaru.

Tako je sada otvoreno pitanje hoće li visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti izmjene ovog zakona do kraja sedmice, kako je najavio, ili će čekati februar da vidi hoće li se domaći lideri sami dogovoriti.

Kako piše Klix, lideri SNSD-a, Trojke i HDZ-a danas su dogovorili da se krene u izmjene Izbornog zakona BiH na način uvođenja tehničkih izmjena, ali i kroz način izbora članova Centralne izborne komisije. Nisu se dublje dotakli izbora članova Predsjedništva BiH.

Načelno je dogovorena i jednokratna pomoć javnim RTV servisima u omjeru koji će biti u korist BHRT-a. Dogovorili su, između ostalog, i da se usvoji budžet institucija BiH veći za 40 miliona KM koji će biti namireno iz dobiti Centralne banke BiH. Dogovor o sjedištu budućeg Apelacionog suda nije postignut.

Oglasili se Dodik i Čović

Nakon današnjeg sastanka oglasio se Milorad Dodik napisavši kako “kad postoji volja, postoji i način da od naroda izabrani lideri razgovaraju i odlučuju”.

“Кad postoji volja, postoji i način da od naroda izabrani lideri razgovaraju i odlučuju. Današnji sastanak s partnerima iz vlasti sa nivoa BiH je bio konstruktivan, što nas dovodi u poziciju da dogovor o Izbornom zakonu finaliziramo tokom februara”, napisao je na platformi X.

Lider HDZ-a Dragan Čović oglasio se također na platformi X nakon današnjeg sastanka.

– Pozdravljam današnji konstruktivan sastanak lidera. Zajednički smo iskazali opredjeljenje da do kraja februara finalizamo izmjene Izbornog zakona BiH i nastavimo rad na svim prioritetima za otvaranje pregovora s EU. Dijalog domaćih političkih predstavnika ostaje ključan – napisao je Čović.