vstv

Ovo su imena novih sudija i tužitelja u Bosni i Hercegovini

vstv
Foto: Fena/ Arhiva

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je tokom sjednice 8. i 9. novembra donio odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Tako je Miroslav Popović imenovan na poziciju sudije Suda Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, Milica Stanković Bojić imenovana je na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Trebinju, a Karolina Čalić-Topalović na poziciju zamjenika glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Doboju.

VSTV-ovi kriteriji

Također, imenovani su – Senada Uzunić i Alen Žabić na poziciju sudije Kantonalnog suda u Tuzli, dok su Azemina Čelik-Bahtić i Nina Mujkanović Majkić imenovane na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Sarajevu, Anes Nanić na poziciju stručnog saradnika tog suda, a Alija Sinanović na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Zenici.

Pri donošenju odluka o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTVBiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 11. decembra 2023. godine, osim Alena Žabića, sudije Kantonalnog suda u Tuzli, koji stupa na dužnost 28. februara 2024. godine, saopćeno je iz VSTV-a BiH.