Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FHMZ

Ovog ljeta više neće biti toplotnih valova

prognoza vremena vrijeme toplo ljeto
Foto: Pixsell/Arhiv

Od srijede poslijepodne do kraja sedmice, preovladavat će pretežno sunčano, ali u središnjim i sjevernim područjima valja računati na poslijepodnevne pljuskove i grmljavinu. Naročito se to odnosi na petak i subotu

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno sunčano i toplije vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost poslije podne i temperaturu zraka od 31 do 36 stepeni.

Kasnije popodne i uveče na sjeverozapadu se očekuje naoblačenje, uz povremenu kišu i pljuskove sa grmljavinom i pad temperature.

U noći će se oblačnost premještati dalje ka istoku, a lokalno su moguće i nepogode u vidu jakih padavina i udara vjetra. Puhat će slab do umjeren vjetar, južnog smjera.

Prognoza za naredna tri dana

U srijedu pretežno oblačno prije podne. Lokalno sa prolaznim pljuskovima praćenim grmljavinom. Smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar istočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31°C, na jugu zemlje do 33°C.

U četvrtak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni u jutarnjim satima će biti magle. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C.

U petak se u drugoj polovini dana očekuje jače naoblačenje sa zapada koje će širom zemlje usloviti pljuskove praćene grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33°C.

Prognoza do sredine augusta

Veći dio prvog dana augusta na prostoru Bosne i Hercegovine proteći će u stabilnim vremenskim prilikama. Pred kraj dana naoblačenje će zahvatiti prvo zapadne krajeve zemlje i tokom noći će se proširiti na na ostale krajeve zemlje. Naoblačenje će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Od srijede poslijepodne do kraja sedmice, preovladavat će pretežno sunčano, ali u središnjim i sjevernim područjima valja računati na poslijepodnevne pljuskove i grmljavinu. Naročito se to odnosi na petak i subotu. U jutarnjim satima u Bosni je moguća jutarnja magla, navodi se u prognozi vremena za prve dvije sedmice augusta, koju je objavio Federalni hidrometeorološki zavod.

Minimalne temperature varirat će pretežno od 12°C do 18°C u Bosni, na zemlje do 22°C. Maksimalne vrijednosti temperatura zraka dosezat će vrijednosti između 26°C i 32°C u Bosni, do 35°C na području Hercegovine.

U periodu od 08.08., do kraja prognoznog perioda, prognozira se stabilno, pretežno vedro i vjerovatno malo svježije u odnosu na prvu sedmicu augusta. Maksimalne temperature u Bosni rijetko će gdje prelaziti trideset stepeni.

Jutarnje temperature zraka varirat će između 11°C i 16°C u Bosni, u Hercegovini do 20°C. Najviše dnevne temperature uglavnom u rasponu od 24°C do 29°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 32°C, navodi se u prognozi.