Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Ovoliki led je jučer padao u jednom dijelu BiH. Dobra je vijest – vraćaju se sunčani dani

Foto: Srpskainfo

U BiH danas će preovladavati umjereno, ponegdje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom

U Bosni i Hercegovini jutros je umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalni pljuskovi su zabilježeni u istočnim, zapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne, te na istoku i jugoistoku Hercegovine.

Temperature zraka u 08.00 sati (°C): Bjelašnica 6; Ivan-sedlo 11; Bugojno, Drvar 12; Livno 13; Široki Brijeg 14; Sanski Most, Sarajevo, Trebinje, Tuzla, Zenica 15; Mostar, Prijedor, Sokolac 16; Banja Luka, Bihać, Zvornik 17; Neum 18 i Gradačac 20.

Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 940 hPa, za 2 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

U BiH danas će preovladavati umjereno, ponegdje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 18 do 25, na jugu i sjeveru do 28 stepeni.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovina, koji mogu biti praćeni grmljavinom. Dnevna temperatura oko 23 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Krupan led u Bratuncu

Jako nevrijeme zahvatilo je jučer brojna područja BiH, a sudeći po fotografijama, najkrupniji grad je padao oko Bratunca.

Grad veličine oraha i jajeta pričio je štetu na voćnjacima, poljoprivrednim usjevima i objektima u selima Osamsko i Sandići.

Nevrijeme praćeno kišom, vjetrom i ledom jučer u poslijepodnevnim satima zahvatilo Tuzlu, te donijelo led veličine graška. Gradske saobraćajnice za veoma kratko vrijeme su potopljene vodom.

Grad je padao i u Drakseniću, a zbog jakog vjetra naselje je ostalo bez napajanja električnom energijom

Usjevi su potopljeni, a njive se bijele od količine leda koji je pao. Nešto ranije danas snažno nevrijeme zahvatilo je i Laktaše. Veliki pljusak sručio se u Boškovićima kod Laktaša.

Olujno nevrijeme na području Gračanice prouzročilo je materijalnu štetu i na kućama.

Prognoza za naredne dane

U četvrtak u većem dijelu zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima pljuskovi su mogući na sjeveroistoku Bosne, a u tokom poslijepodneva širom Bosne se očekuju lokalni pljuskovi, ponegdje praćene grmljavinom.

Vjetar u Hercegovini i jugozapadu Bosne slab do umjeren zapadni i jugozapadni, u ostatku zemlje slab sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na sjeveru zemlje do 20, a dnevna od 20 do 26, na jugu do 28 °C.

U petak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi. Vjetar slab u većem dijelu zemlje zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na sjeveru zemlje do 20, a dnevna od 20 do 26, na jugu i sjeveru do 29 °C.

U subotu u većem dijelu zemlje sunčano uz umjerenu oblačnost. Poslije podne u Bosni su mogući rijetki i slabi lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne zapadni i jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu do 20, a dnevna od 24 do 30 °C.

U nedjelju umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Prestanak padavina tokom noći. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na sjeveru zemlje do 21, a dnevna od 20 do 26, na jugu i sjeveru do 28 °C.