Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oglasio se i izrael

Historijska odluka: Norveška je priznala Palestinu kao državu!

Foto: Screenshot/X

“Ne može biti mira bez uspostavljanja palestinske države”

Norveški premijer Jonas Gahr Store objavio je da njegova zemlja priznaje nezavisnu palestinsku državu.

Ovu odluku na konferenciji za medije saopćili su ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide i premijer Jonas Gahr Store.

Kako je naglasio premijer Norveške, priznanje će stupiti na snagu 28. maja.

Danas se očekuje odluka da i Irska prizna Palestinu kao državu. Shodno tome, već se oglasio Izrael.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je video poruku Dublinu na društvenoj mreži X kako bi upozorilo na činjenicu da “priznavanje palestinske države riskira da će vas transformirati u piona u rukama Irana i palestinskog islamističkog pokreta Hamas”.

Ova će mjera “samo potaknuti ekstremizam i nestabilnost”, smatra izraelska diplomacija. Španski premijer Pedro Sánchez prošle je sedmice najavio da će danas objaviti datum kada će Madrid priznati palestinsku državu.

Sánchez je u martu u Briselu objavio zajedničku izjavu sa šefovima vlada Irske, Slovenije i Malte u kojoj su četiri zemlje izrazile želju da priznaju takvu državu. U aprilu je također posjetio Norvešku i Irsku i te su tri zemlje rekle da su spremne priznati palestinsku državu “u bliskoj koordinaciji” prema riječima norveškog premijera Storea.

– Ne može biti mira bez uspostavljanja palestinske države. Usred rata, sa desetinama hiljada mrtvih i ranjenih, moramo održati u životu jedino što može pružiti siguran dom i Izraelcima i Palestincima. Dvije države koje mogu živjeti u miru jedna s drugom, rekao je danas Store.