Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Pozivi Schmidtu i prijevodi sa bosanskog na srpski: Danas nastavak suđenja Dodiku

milorad dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Na prošlom održanom ročištu Tužilaštvo BiH je predstavilo Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma kao dio svojih dokaza.

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas, 22. maja, će biti održano novo suđenje u slučaju protiv predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika. Naime, kako je od ranije poznato Tužilaštvo BiH nastavit će s iznošenjem materijalnih dokaza.

Podsjetimo, na prošlom održanom ročištu Tužilaštvo BiH je predstavilo Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma kao dio svojih dokaza.

No, odbrana je tvrdila da se radi o dijelu dokumenta koji je Tužilaštvo skinulo s internet stranice UN-a i prevelo na bosanski jezik.

S bosanskog na srpski

Zbog toga je sutkinja Sena Uzunović zatražila od Tužilaštva BiH da dostavi dokument na engleskom jeziku, zajedno s prevodom na srpski jezik.

Zanimljivo je da je odbrana je pozvala visokog predstavnika Christiana Schmidta da se pojavi u sudnici kao svjedok.

– Pozivamo ga, ukoliko se ne plaši, da dođe na sud da stane tamo i da nam dokaže da je u pravu. Mi ništa više ne tražimo, rekao je advokat Goran Petronijević na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu koja je odmah održana nakon ročišta.

Milorad Dodik i Miloš Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Christiana Schmidta.