BiH

adnan jupić

Pacijenti iz ZDK od danas mogu refundirati troškove lijeka Tocilizumab

15/04/2021

Pozvao je ugovorne apoteke da krenu u nabavku određene količine lijeka, kako bi ga pacijenti mogli kupiti na području ZDK-a

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona od danas će refundirati troškove nabavke lijeka “Tocilizumab” svim pacijentima oboljelim od koronavirusa koji se nalaze na liječenju u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj.

Zvanična primjena lijeka rezultat je aktivnosti Ministarstva zdravstva ZDK-a, konsultacija i kontakata sa Agencijom za lijekove BiH, Federalnim ministarstvom zdravstva i univerzitetsko-kliničkim centrima koji su potvrdili njegovu učinkovitost kod pokušaja liječenja određenih stanja infekcije koronavirusom.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK-a Adnan Jupić rekao je da je u saradnji sa ZZO ZDK zatvorena finansijska konstrukcija te da je taj kanton, uz Tuzlanski, jedini koji je riješio problem finansiranja nabavke lijeka na taj način.

– Za refundaciju smo se odlučili iz razloga što naše bolničke ustanove tek kreću u nabavku ovoga lijeka, koja može potrajati do dva mjeseca, a dok bolnice ne izvrše nabavku, osiguranici će moći refundirati sredstava u ZZO-u. Onoga momenta kada bolnice nabave lijek refundacije neće biti, nego će biti normalno refundiran bolnicama – rekao je Jupić.

Pozvao je ugovorne apoteke da krenu u nabavku određene količine lijeka, kako bi ga pacijenti mogli kupiti na području ZDK-a.

Lijek “Tocilizumab” koristi se kod liječenja reumatoidnog artritisa i na listi je bolničkih lijekova, a pokazao se kao učinkovit kod pokušaja liječenja stanja prekomjernog otpuštanja citokina, odnosno tzv. citokinske oluje, koja je jedno od najopasnijih stanja i u velikom procentu dovodi do smrtnosti kod teških slučajeva infekcije koronavirusom, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.